Do góry

Przetwory Przepis na:

Piklowane Ogórki - Bread & Butter

Piklowane Ogórki - Bread  Butter

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 7883

To świetne ogórki kanapkowe. Są gotowe już po 4 godzinach! Wyróżnia je chrupkość i nieprzeciętny smak. Popularne są w USA, gdzie można dostać je w każdym sklepie. Idealnie nadają się do burgerów.

Składniki

  • 400 g mniejszych ogórków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 300 ml octu jabłkowego
  • 140 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1/4 łyżeczki nasion selera (można pominąć)
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piklowane Ogórki - Bread & Butter

Przygotowanie

  1. Ogórki kroimy w plasterki. Cebulę w piórka. Tak przygotowane układamy na sitku umieszczonym nad garnkiem i zasypujemy solą.

  2. Na wierz układamy lód. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Dzięki temu zabiegowi ogórki nie rozmiękną się w marynacie i będą chrupkie.

  3. W międzyczasie do garnka wlewamy 200 ml wody, 300 ml octu jabłkowego, dodajemy cukier, kurkumę, nasiona selera, płatki chilli i ziarnka gorczycy. Całość podgrzewamy mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, a zalewa zacznie się gotować ściągamy z ognia i studzimy.

  4. Zdejmujemy lód z ogórków, a te wkładamy razem z cebulą do słoików. Całość zalewamy marynatą. i szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie ogórki są gotowe. Można je trzymać w lodówce do 3 tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń