Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Płachetki marynowane | kołpaki, turki, niemki... każdy inaczej je nazywa - grzybki marynowane
  • Przetwory
  • Przepis na

Płachetki marynowane | kołpaki, turki, niemki... każdy inaczej je nazywa - grzybki marynowane

23.09.2020 Odsłon: 6511
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa

Witam serdecznie, na wstępie zaznaczę że te grzyby nie są trujące :), są jadalne i bardzo smaczne, i rosną w lasach (informacja dla osób które pierwszy raz je widzą). Płachetki mają różne nazwy w zależności od regionu, nazywane są kołpakami, płachetkami, turkami, niemki, pieczarka leśna itp.. Grzyby są bardzo smaczne, szczególnie marynowane, najlepiej jest je zbierać młode. Oczywiście jeżeli nie znamy grzybów, to najlepiej takich nie zbierać i niepotrzebnie się narażać na zatrucie, więc zbierajmy tylko grzyby które znamy i jesteśmy ich pewni. A jeżeli chcemy spróbować takich grzybków, to najlepiej iść do lasu z grzybiarzem które je dobrze zna.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3017

do 30 min 30 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 693

do 30 min 30 min
5
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 175

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 908

do 30 min 30 min
9
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 610

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Desery

Serniczki

Desery Serniczki

Prosty szybki deser w kilka chwil.

  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 241

do 15 min 15 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3017

do 30 min 30 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 693

do 30 min 30 min
5
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 175

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 908

do 30 min 30 min
9
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 610

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Desery

Serniczki

Desery Serniczki

Prosty szybki deser w kilka chwil.

  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 241

do 15 min 15 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Płachetki marynowane | kołpaki, turki, niemki... każdy inaczej je nazywa - grzybki marynowane
Autor:
UwagaBabciaEwa
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 5 słoików 500 ml
  • około 1 kg płachetek zwyczajnych (kołpakowatych)
  • do obgotowania grzybów:
  • około 2 ½ litra wody
  • 2 łyżki soli
  • na zalewę:
  • szklanka octu 10% (250 ml)
  • 4 szklanki wody (1 L)
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • około 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo około 3 niedużych cebul i około 1 L wrzątku do przelania cebuli
Sposób przygotowania:
1

Najpierw przygotuję płachetki: Grzyby dokładnie oczyszczam za pomocą pędzelka, skracam trzonek grzyba. Oczyszczone grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą i osączam na durszlaku. Do marynowania najlepiej nadają się młode owocniki płachetek, wtedy po zamarynowaniu są chrupkie. Do wody w której obgotuję płachetki dodaję sól i zagotowuję. Do gotującej się wody wrzucam płachetki i od momentu ponownego zagotowania gotuję około 4 minut. Następnie odcedzam na durszlaku.

2

Przygotowanie zalewy i cebuli: Cebulę kroję w cienkie półplasterki, przekładam na durszlak, przelewam wrzątkiem i odstawiam do osączenia. Do garnka wlewam wodę, ocet i przekładam pozostałe składniki zalewy, zagotowuję i gotuję około 10 minut. Następnie zalewę przecedzam przez sitko i przyprawy wyrzucam a czystą zalewą zaleję grzybki. Robię to dlatego, ponieważ jeżeli w blaszki płachetek powchodzą przyprawy to później utrudniają jedzenie.

3

Układanie w słoikach: Do wcześniej wyparzonych słoików, wkładam po garstce cebuli (cebula jest niekonieczna, jeżeli nie lubimy to ją pomijamy), i układam luźno płachetki pozostawiając około 3-4 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Zalewam zalewą tak żeby grzyby były przykryte, brzeg słoika dokładnie wycierami mocno zakręcam wieczko. Jeżeli grzyby zalewamy bardzo gorącą zalewą to słoiki po zakręceniu, możemy ustawić do góry dnem i nie pasteryzować. Ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to należy je pasteryzować.

4

Pasteryzacja: Pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce. Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych zbiorów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki