Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidła śliwkowe bez cukru są wspaniałym dodatkiem do pancakes, naleśników czy ciast. Brak cukru sprawia, że można jeść ten przysmak niemal bez ograniczeń. Dżem jest pozbawiony również pektyn, a gęstość jest wynikiem mocnej redukcji. Imbir i cynamon nadają całości niezwykłego aromatu – nieco słodkiego, nieco ostrego. Kwas cytrynowy nie tylko dodaje nuty kwaskowatości, ale pozwala też zachować piękny kolor.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19913
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 498
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6956
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243714
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19913
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 498
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6956
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243714
Składniki
Śliwki opłucz i drobno posiekaj, usuwając pestki. Jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Owoce włóż do ronda i zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystko z cynamonem i imbirem. Wlej wodę.
Całość zagotuj na małym ogniu i trzymaj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką.
Doprowadź dżem do bardziej energicznego wrzenia i pozostaw do zredukowania przez ok. 45 minut, ciągle mieszając. Woda powinna odparować, a owoce całkowicie się rozpaść.
Jeśli wolisz bardziej gładką konsystencję, możesz owoce zblendować.
Słoiki wysterylizuj. Gorące powidła śliwkowe bez cukru przenieś do słoików i dobrze zakręć. Pasteryzuj dżem w piekarniku nagrzanym do 110 st. Celsjusza przez 15 minut.
Słoiki wyjmij i ostudź. Powidła przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.