Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez całe lato wahałam się, czy podać przepis na ten zwykły przecier pomidorowy, bo wydawało mi się to takie proste i banalne. Ale wciąż się przekonuję, że to, co dla mnie jest banalne, bo nauczyła mnie mama i takie proste przetwory robię już od dzieciństwa – dla wielu osób są kulinarnym odkryciem. No bo jak to, passata pomidorowa naprawdę może być zrobiona w domu? Z pomidorów z własnego ogródka albo kupionych od producenta na targu? Ależ tak, zwykły przecier pomidorowy to najprostsza rzecz na świecie. A jaka przy tym zdrowa, uniwersalna i smaczna! A że ostatnie tegoroczne pomidory znów przerabiam na przecier, to przy okazji opisuję go dla Ciebie.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 392
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 392
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Do przygotowania przecieru można wykorzystać bardzo miękkie oraz lekko “nabolałe” owoce, oczywiście po wycięciu ewentualnych uszkodzeń. Pomidory trzeba pokroić na mniejsze cząstki, wrzucić do odpowiednio dużego garnka i rozgotować bez pokrywki na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy są już bardzo miękkie (rozprażanie pomidorów trwa zazwyczaj około godziny), wyłącz gaz i zostaw garnek do całkowitego wystudzenia. Na początku garnek jest pełen,
a po godzinie znaczna część wody odparowała i smak pomidorów się zintensyfikował. Można oczywiście gotować dłużej, jeśli ktoś chce uzyskać jeszcze bardziej skoncentrowany smak. Koniecznie i przez cały czas bez pokrywki, niech woda swobodnie paruje. Pamiętaj włączyć wyciąg nad kuchenką!
Teraz trzeba pomidory zmiksować oraz przetrzeć przez przecierak lub sito, a uzyskany przecier rozlać do słoików.
Pozostałe na sitku skórki i pestki możesz wyrzucić na kompost albo zajrzeć do mojego kolejnego wpisu, w którym postaram się je zagospodarować z przeznaczeniem do celów kosmetycznych. Można też nastawić ocet z resztek, a po więcej szczegółów zapraszam na blog.
Napełnione słoiki pasteryzuję jedną z metod, które opisałam na blogu. Można przed rozlaniem do słoików doprawić przecier dowolnie – solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem, ziołami. Ja tego nie robię, bo lubię używać najprostszego przecieru i dopiero w gotowej potrawie stosować przyprawy.
Jak można używać przecier pomidorowy? Taki najprostszy przecier wykorzystuję zwykle do zup i sosów. Piję go jako sok pomidorowy oraz używam do drinków (Krwawa Mary się kłania
W sezonie letnim odpowiednio przyprawionym przecierem pomidorowym zalewam na przykład fasolkę szparagową, którą zamykam w słoikach. Przecier jest podstawą rozmaitych sosów na zimę – hinduskiego, włoskiego, słodko-kwaśnego albo azjatyckiego z kukurydzą. Często używam przecieru do przygotowania gołąbków, leczo albo gulaszu/ratatouille. Albo gotuję letnią zupę pomidorową. Bo z takiej domowej passaty same zalety wynikają! Z pewnością znajdziesz jeszcze wiele innych zastosowań dla domowego przecieru pomidorowego. Życzę pomysłowości i – smacznego!