Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez całe lato wahałam się, czy podać przepis na ten zwykły przecier pomidorowy, bo wydawało mi się to takie proste i banalne. Ale wciąż się przekonuję, że to, co dla mnie jest banalne, bo nauczyła mnie mama i takie proste przetwory robię już od dzieciństwa – dla wielu osób są kulinarnym odkryciem. No bo jak to, passata pomidorowa naprawdę może być zrobiona w domu? Z pomidorów z własnego ogródka albo kupionych od producenta na targu? Ależ tak, zwykły przecier pomidorowy to najprostsza rzecz na świecie. A jaka przy tym zdrowa, uniwersalna i smaczna! A że ostatnie tegoroczne pomidory znów przerabiam na przecier, to przy okazji opisuję go dla Ciebie.
Składniki
Do przygotowania przecieru można wykorzystać bardzo miękkie oraz lekko “nabolałe” owoce, oczywiście po wycięciu ewentualnych uszkodzeń. Pomidory trzeba pokroić na mniejsze cząstki, wrzucić do odpowiednio dużego garnka i rozgotować bez pokrywki na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy są już bardzo miękkie (rozprażanie pomidorów trwa zazwyczaj około godziny), wyłącz gaz i zostaw garnek do całkowitego wystudzenia. Na początku garnek jest pełen,
a po godzinie znaczna część wody odparowała i smak pomidorów się zintensyfikował. Można oczywiście gotować dłużej, jeśli ktoś chce uzyskać jeszcze bardziej skoncentrowany smak. Koniecznie i przez cały czas bez pokrywki, niech woda swobodnie paruje. Pamiętaj włączyć wyciąg nad kuchenką!
Teraz trzeba pomidory zmiksować oraz przetrzeć przez przecierak lub sito, a uzyskany przecier rozlać do słoików.
Pozostałe na sitku skórki i pestki możesz wyrzucić na kompost albo zajrzeć do mojego kolejnego wpisu, w którym postaram się je zagospodarować z przeznaczeniem do celów kosmetycznych. Można też nastawić ocet z resztek, a po więcej szczegółów zapraszam na blog.
Napełnione słoiki pasteryzuję jedną z metod, które opisałam na blogu. Można przed rozlaniem do słoików doprawić przecier dowolnie – solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem, ziołami. Ja tego nie robię, bo lubię używać najprostszego przecieru i dopiero w gotowej potrawie stosować przyprawy.
Jak można używać przecier pomidorowy? Taki najprostszy przecier wykorzystuję zwykle do zup i sosów. Piję go jako sok pomidorowy oraz używam do drinków (Krwawa Mary się kłania
W sezonie letnim odpowiednio przyprawionym przecierem pomidorowym zalewam na przykład fasolkę szparagową, którą zamykam w słoikach. Przecier jest podstawą rozmaitych sosów na zimę – hinduskiego, włoskiego, słodko-kwaśnego albo azjatyckiego z kukurydzą. Często używam przecieru do przygotowania gołąbków, leczo albo gulaszu/ratatouille. Albo gotuję letnią zupę pomidorową. Bo z takiej domowej passaty same zalety wynikają! Z pewnością znajdziesz jeszcze wiele innych zastosowań dla domowego przecieru pomidorowego. Życzę pomysłowości i – smacznego!