Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdę mówiąc nie jestem pewna, czy sałatka koreańska naprawdę pochodzi z Korei. Wiadomo jednak, że rozmaite surówki i sałatki z przyprawą do marchewki po koreańsku są niezwykle popularne we wszystkich krajach byłego Związku Radzieckiego. Więc znów liczę na sukces! Dzięki temu, że mamy teraz w Polsce wielu gości z Ukrainy, można tę przyprawę łatwo kupić także u nas. Więc i ja nabyłam przyprawę do marchewki po koreańsku i zamierzam wypróbować ją w rozmaitych wariantach. Na wschodzie zapewniają, że to jest pyszne, czyli w sam raz dla mnie. Nie zaszkodzi popróbować różnych potraw z tą przyprawą, bo zawsze można zrobić niewielką miseczkę surówki albo 2-3 słoiczki sałatki na zimę. U mnie na pierwszy ogień idzie sałatka koreańska z cukinii i mieszanych warzyw, więc nudy nie będzie.
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...
Odsłon: 27509
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...
Odsłon: 27509
Składniki
Uwaga, ponieważ używam warzyw prosto z ogrodu, które bywają krzywe, uszkodzone lub robaczywe – wszystkie składniki ważę dopiero po obraniu, oczyszczeniu i wykrojeniu uszkodzeń.
Jakie przyprawy zawiera moja mieszanka do marchewki po koreańsku? Mieloną kolendrę, mieloną paprykę słodką, chili, paprykę ostrą, cukier i sól morską. Czyli nic takiego, czego nie można zmieszać w domu, ale jednak proporcje są nieznane, więc wolałam kupić gotową przyprawę. Wszystko po to, żeby uzyskać smak jak najbliższy oryginalnemu.
Wszystkie warzywa umyj. Marchew obierz ze skórki, z cukinii odetnij oba końce i usuń ewentualne uszkodzenia. Młode ogórki wystarczy umyć i odciąć końce, ale starsze warto obrać z twardej skórki. Papryki oczyść z ogonków, nasion i zgrubień we wnętrzu owoców. Cebulę i czosnek obierz z łusek.
Cukinie i ogórki zetrzyj na specjalnych oczkach tarki do koreańskiej marchewki, julienne albo na dużych oczkach tarki. Ścieraj po trochu z każdego boku – tak, aby na koniec zostało Ci w ręce wnętrze z nasionami. Ostrożnie, tarka jest bardzo ostra!
Tych gniazd nasiennych nie dodawaj do sałatki, możesz je wykorzystać jakoś inaczej (zupa, koktajl itp.). Marchew zetrzyj na tych samych oczkach tarki.
Tarka do marchewki po koreańsku pozwala uzyskać długie, cienkie paseczki warzyw.
Paprykę pokrój w cienkie paski. Czosnek zmiażdż przy pomocy praski lub zetrzyj na małych oczkach tarki. Wszystkie warzywa włóż do dużej miski.
Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki, a dodając do miski z warzywami – rozdziel je na pojedyncze pierścienie.
Do warzyw dodaj przyprawy, czyli cukier, sól i przyprawę do marchewki po koreańsku, a następnie olej i ocet. Wymieszaj wszystko dokładnie dłońmi, przykryj i zostaw na 30-40 minut do macerowania.
Gdy upłynie czas maceracji, możesz popróbować efektów swojej pracy. A to znaczy, że sałatka koreańska jest gotowa do jedzenia od razu, ale jeśli chcesz, to możesz ją przełożyć do słoików. Każdy słoik napełnij warzywami, a następnie uzupełnij płynem, który powstał podczas macerowania.
Z podanej proporcji uzyskałam 5 słoików po około 330 ml, a także miseczkę do obiadu, bo trzeba było spróbować tej sałatki. Okazała się bardzo smaczna!
Sałatka koreańska w słoikach na zimę wymaga pasteryzacji i w tym celu małe słoiki (300-350 ml) pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 10 minut od chwili zagotowania. Większe słoiki (około 500 ml) pasteryzuj przez 15 minut, a jeszcze większe, dość niepraktyczne w domowym użytkowaniu, wymagają proporcjonalnego wydłużenia czasu pasteryzacji.
Gotowe słoiki można wynieść do spiżarni albo schować w kredensie lub w czeluściach kuchennej szafki. Pasteryzowana sałatka koreańska dobrze się przechowa w każdych warunkach. A zimą wyjmij ją z zakamarków, otwórz słoik, spróbuj i z radością przenieś się we wspomnieniach do gorących dni lata. Smacznego!