Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka szwedzka

Przepis dnia 2019-06-21
Sałatka szwedzka

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1455

Dodano:

Odsłon: 12608

Bardzo smaczna sałatka. Można ją podać jako dodatek do obiadu albo zjeść z kanapką.

Składniki

  • ok. 2,5 kg ogórków
  • 2 litry wody
  • 1/2 szklanki soli
  • 4 średnie marchewki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • świeży posiekany koper
  • dodatkowo 3 szklanki wody - do zalewy
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sól rozpuściłam w 2 litrach wody. Takim roztworem zalałam pokrojone w talarki ok. 3 mm ogórki i jeszcze cieniej pokrojoną marchew. Odstawiłam na noc w chłodne miejsce.

    Na drugi dzień odcisnęłam ogórki i marchew z nadmiaru soku. Tak odciśnięte upychałam w słoiki.

  2. Do każdego słoika wkładałam również:

    * 2 ziela angielskie
    * 1 liść laurowy
    * 1/2 łyżeczki gorczycy
    * 1 łyżeczkę posiekanego koperku

  3. Następnie zalałam zagotowaną wcześniej zalewą:

    * 3 szklanki wody
    * 2 szklanki octu
    * 2 szklanki cukru

  4. Zakręcałam słoiki i pasteryzowałam ok. 10 minut.

    Po tym czasie wyciągałam i przekręcałam do góry dnem każdy z nich.

    Odstawiłam w ciemne i chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń