Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić delikatesową sałatkę z kalafiora na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka z kalafiora, papryki, cebuli, pomidorów oraz marchwi, przygotowana w słoikach na zimę. Wykonanie proste, może trochę długie. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
W garnku zagotowuję wodę, wrzucam różyczki kalafiora, gotuję powoli 5 minut - garnek przykrywam, zestawiam z ognia i odstawiam na 10 minut.
Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w słupki, cebulę w pół-talarki, a pomidory w ósemki.
Wszystkie warzywa, wraz z osączonym kalafiorem, mieszam w dużej misce.
Przygotowuję zalewę: do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam do warzyw - odstawiam całość do macerowania przynajmniej na 1 godzinę (w chłodnym miejscu można nawet na noc).
Zamarynowaną mieszankę warzywną rozkładam do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję . Pasteryzacja: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego :)