Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seler do słoików świetnie sprawdza się jako element surówek, takich jak colesław. Można go również wykorzystywać jako dodatek do deski wędlin lub serów, a jego smak i kwaskowatość doskonale przełamuje wytrawne czy słodkie nuty. Seler to warzywo o charakterystycznym, anyżowym smaku, idealnie komponującym się z kanapkami czy tłustymi mięsami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8530
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1246
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10200
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4642
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 701
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8530
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1246
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10200
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4642
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 701
Składniki
Seler umyj i dokładnie obierz. Pokrój korzenie w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Alternatywnie możesz też użyć robota kuchennego.
W dużym garnku połącz seler, ocet, wodę, miód, sól oraz sok i skórkę z cytryny. Przykryj i doprowadź całość do wrzenia. Odcedź zalewę do dzbanka lub miski.
Do wysterylizowanych, czystych słoików włóż po liściu laurowym, kilku gałązkach tymianku i ziaren pieprzu. Ułóż seler w słoikach, a następnie zalej je gorącą zalewą, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Za pomocą potrząsania, stukania i nakłuwania nożem usuń pęcherzyki powietrza. Wytrzyj szyjki słoików i zamknij je szczelnie zakrętkami.
Słoiki umieść w garnku wyścielonym ściereczką kuchenną i zalej je wodą do ok. ¾ wysokości. Gotuj całość przez ok. 15 minut, a następnie wyjmij słoiki i pozostaw je do ostygnięcia na blacie.
Seler do słoików przechowuj w spiżarce lub piwniczce, w chłodnym i ciemnym miejscu, nawet przez rok.