Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok malinowy (przetwory na zimę)

Sok malinowy (przetwory na zimę)

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48497

Dodano:

Odsłon: 13442

Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić, gdy mamy stwierdzoną niedokrwistość lub nadwagę, ponieważ pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Zwiększa odporność organizmu na przeziębienia, jeśli jest stosowany regularnie.

Składniki

  • maliny 500 g
  • cukier 400 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maliny myjemy, osączamy na sicie, zasypujemy cukrem. Jeżeli mamy więcej malin, to przesypujemy je cukrem, przy czym ostatnią, górną warstwą w słoju powinien być cukier.
    Słój nakrywamy lnianą ściereczką lub gazą, obwiązujemy sznureczkiem lub gumeczką. Owoce odstawiamy na kilka dni w dobrze nasłonecznione miejsce, np. parapet południowy.

    W przypadku tak małej ilości owoców, jaką podaję w przepisie, sok możemy zlewać po 3- 4 dniach, jeżeli mamy 2-3 kg owoców, może to potrwać około 7 dni.

    Sok zlewamy przy użyciu sita lub durszlaka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. W trakcie gotowania sok możemy dosłodzić, jeżeli wydaje nam się mało słodki.
    Gotowy, gorący sok przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików lub butelek, zakręcamy i odstawiamy do spiżarni. ;)

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń