Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok malinowy (przetwory na zimę)

Sok malinowy (przetwory na zimę)

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 49311

Dodano:

Odsłon: 14342

Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić, gdy mamy stwierdzoną niedokrwistość lub nadwagę, ponieważ pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Zwiększa odporność organizmu na przeziębienia, jeśli jest stosowany regularnie.

Składniki

  • maliny 500 g
  • cukier 400 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sok malinowy (przetwory na zimę)

Przygotowanie

  1. Maliny myjemy, osączamy na sicie, zasypujemy cukrem. Jeżeli mamy więcej malin, to przesypujemy je cukrem, przy czym ostatnią, górną warstwą w słoju powinien być cukier.
    Słój nakrywamy lnianą ściereczką lub gazą, obwiązujemy sznureczkiem lub gumeczką. Owoce odstawiamy na kilka dni w dobrze nasłonecznione miejsce, np. parapet południowy.

    W przypadku tak małej ilości owoców, jaką podaję w przepisie, sok możemy zlewać po 3- 4 dniach, jeżeli mamy 2-3 kg owoców, może to potrwać około 7 dni.

    Sok zlewamy przy użyciu sita lub durszlaka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. W trakcie gotowania sok możemy dosłodzić, jeżeli wydaje nam się mało słodki.
    Gotowy, gorący sok przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików lub butelek, zakręcamy i odstawiamy do spiżarni. ;)

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń