Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok z owoców czarnego bzu można przygotować na różne sposoby, na przykład w sokowniku, Jest tylko jedna ważna sprawa, o której napiszę już na początku – otóż tych jagód, choć piękne, lśniące i apetyczne, nie należy spożywać na surowo. Owoce, a zwłaszcza pestki, zawierają sambunigrynę. Spożycie nieprzetworzonych owoców może powodować bóle głowy i wymioty. Suszenie (owoce należy suszyć w temperaturze 60-80°C), zaparzanie, gotowanie albo zamrażanie niszczy toksynę i wtedy czarny bez jest bezpieczny. Pestki z owoców nie mogą dostać się do naszych żołądków, gdyż tam pod wpływem pewnych enzymów wydzielają szkodliwy kwas cyjanowodorowy. Sam sok i miąższ z owoców jest bardzo wartościowy i bezpieczny zarówno dla małych dzieci jak i osób starszych wiekiem.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7306
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7306
Składniki
Najpierw robimy “wywar” – wyróżniam go tutaj, ponieważ przyda nam się również w innych przepisach. Umyte owoce zalej wodą (2 litry wody na 1 kg owoców), doprowadź do wrzenia, dodaj kwas askorbinowy (60 g) oraz 400 g cukru. Wywar przykryj i pozostaw na noc.
Następnego dnia ponownie ogrzej aż do wrzenia, wymieszaj. Masz teraz produkt wyjściowy do przygotowania soku w różnych wariantach, galaretki i innych przetworów.
Aby z “wywaru” zrobić zwykły sok, odpowiedni dla dzieci i dorosłych: Przelej wywar przez sito. Jeśli chcesz, możesz przetrzeć też owoce. Do wywaru dodaj pozostały cukier. Z podanej porcji uzyskałam 2,5 litra płynu, musiałam więc dodać 250 g cukru. Zagotuj wywar z cukrem.
Gotowy sok przelej do niewielkich słoików i poddaj pasteryzacji przez 30 minut w kąpieli wodnej (większe słoiki odpowiednio dłużej). Dawkowanie – 50 ml 3-4 razy dziennie, można rozcieńczać wodą.
Na sok z czarnego bzu stabilizowany alkoholem: Przelej wywar przez sito, owoców nie przecieraj, lecz użyj ich na ocet lub dżem. Do płynu dodaj pozostały cukier w ilości 230 g na każdy litr “wywaru”. Zagotuj i ostudź pod przykryciem.
Do wystudzonego soku dodaj alkohol – 250 ml spirytusu na każdy litr soku. Wymieszaj, rozlej do butelek. Nie wymaga pasteryzacji.