Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy sok z jeżyn nie ma sobie równych. Jego regularne spożywanie zwiększy naszą odporność, wzmocni serce i usprawni pracę układu odpornościowego. Można pić go na zimno po rozcieńczeniu z wodą lub potraktować jako syrop do herbaty.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 851
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 845
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 851
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 845
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Jeżyny dokładnie myjemy, przebieramy i odsączamy na sitku.
Odsączone owoce przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę i dusimy przez około 20 - 30 minut do momentu, aż jeżyny puszczą sok.
Następnie dodajemy cukier i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Składniki mieszamy. Całość gotujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorący sok przelewamy przez gazę i zlewamy do słoików.
Słoiki zakręcamy i układamy na kuchennym blacie do góry dnem. Przestudzone słoiki znosimy do spiżarni. Sok z jeżyn nie wymaga pasteryzacji.