Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis stary jak świat. Tak sok robiła moja babcia i mama. Jest bardzo aromatyczny i zachowuje wszystko, co najlepsze.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1560
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 288
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1560
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 288
Składniki
Przebrane maliny - powinno się wykorzystywać wyłącznie zdrowe i świeże maliny, umieścić w emaliowanym naczyniu (nie obitym) i dokładnie rozgnieść. Pozostawić do następnego dnia. Gdyby na wierchu pojawiły się robaczki, zebrać je. Przez lnianą, białą, gęsto tkaną ścierkę (najlepsza pieluszka tetrowa) wyciskać partiami maliny do emaliowanego naczynia. Wytłoki wyrzucić. Wyciśnięty sok pozostawić do następnego dnia pod przykryciem. Nie mieszając zebrać z wierzchu nieczystości. Sok przecedzić przez gazę. Wymieszać – drewnianą lub plastikową łyżką, cierpliwie i dokładnie z cukrem, dając 1 kg cukru na 1 litr soku. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlać sok do wyparzonych butelek, zakręcić.
Nigdy nie powinno się myć malin przeznaczonych na przetwarzanie, szczególnie bez gotowania. Powinno się wykorzystywać tylko szklane lub emaliowane naczynia i drewniane lub plastikowe (nie metalowe) przyrządy. Trzeba dbać o to, aby naczynia, drewniana pałka czy łyżka, a także ręce były czyste i suche. Do przygotowania syropu malinowego i soku z malin na zimę zawsze powinno się wykorzystywać suche owoce, dlatego trzeba je zbierać tylko w suchy i słoneczny dzień.