Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis stary jak świat. Tak sok robiła moja babcia i mama. Jest bardzo aromatyczny i zachowuje wszystko, co najlepsze.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5800
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18416
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5800
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8820
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18416
Składniki
Przebrane maliny - powinno się wykorzystywać wyłącznie zdrowe i świeże maliny, umieścić w emaliowanym naczyniu (nie obitym) i dokładnie rozgnieść. Pozostawić do następnego dnia. Gdyby na wierchu pojawiły się robaczki, zebrać je. Przez lnianą, białą, gęsto tkaną ścierkę (najlepsza pieluszka tetrowa) wyciskać partiami maliny do emaliowanego naczynia. Wytłoki wyrzucić. Wyciśnięty sok pozostawić do następnego dnia pod przykryciem. Nie mieszając zebrać z wierzchu nieczystości. Sok przecedzić przez gazę. Wymieszać – drewnianą lub plastikową łyżką, cierpliwie i dokładnie z cukrem, dając 1 kg cukru na 1 litr soku. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlać sok do wyparzonych butelek, zakręcić.
Nigdy nie powinno się myć malin przeznaczonych na przetwarzanie, szczególnie bez gotowania. Powinno się wykorzystywać tylko szklane lub emaliowane naczynia i drewniane lub plastikowe (nie metalowe) przyrządy. Trzeba dbać o to, aby naczynia, drewniana pałka czy łyżka, a także ręce były czyste i suche. Do przygotowania syropu malinowego i soku z malin na zimę zawsze powinno się wykorzystywać suche owoce, dlatego trzeba je zbierać tylko w suchy i słoneczny dzień.