Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są doskonałe: jako przekąska do wędlin, dodatek do wegańskich pasztetów, do pizzy, spagetti albo po prostu na świeżą bułkę. Pycha! Zapach, aromat, smak - coś wspaniałego. Aby delektować się własnymi pysznymi suszonymi pomidorami musimy włożyć w to trochę wysiłku i poświęcić nieco czasu. Ale zapewniam, że warto.
Pomidory myjemy, odcinamy część przy ogonku i kroimy na pół. Wydrążamy komory nasienne
Pokrojone i oczyszczone pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Pomidory oprószamy solą. 3 kilogramy zajmą dwie blaszki dość ściśle ułożonych pomidorów. W czasie suszenia znacznie się zmniejszą. Można suszyć dwie blaszki naraz włączając termoobieg
Piekarnik nastawiamy na ok 90 stopni i pomidory suszymy na termoobiegu ok 6-7 godzin. Ja robię to przy zamkniętym piekarniku, ale od czasu do czasu wypuszczam z piekarnika parę.
Pomidory będą gotowe, gdy skórka na brzegach zawinie się do środka i pomarszczy, choć pomidory powinny być elastyczne i nie można wysuszyć ich na wiór. Czas suszenia zależy od piekarnika i czy suszymy z termoobiegiem czy bez . W zależności od specyfiki piekarnika powinno to być 6 do 8 godzin. Mniejsze pomidory wysuszą się wcześniej, a większe sztuki będą potrzebowały nieco więcej czasu, więc pod koniec suszenia należy wyjmować z piekarnika te gotowe, a resztę jeszcze dosuszać
Po wysuszeniu pomidory przekładamy do miski, skrapiamy octem i posypujemy przyprawami. Na tę ilość pomidorów używam ok 1 łyżeczki suszonego oregano i 1 łyżeczki bazylii. Wszystko delikatnie mieszamy ręką
Tak przygotowane pomidory przekładamy do wysterylizowanych słoików do wysokości 3/4 słoiczka, gdyż po zalaniu oliwą czy olejem pomidory spęcznieją.
Do każdego słoiczka dodajemy ząbek czosnku, może być pokrojony na części. Pomidory zalewamy podgrzanym olejem lub oliwą. Olej podgrzewamy do momentu, aż na dnie naczynia pojawią się pierwsze pęcherzyki. Nie można go przegrzać, bo pomidory się usmażą, gdy zalejemy ja takim wrzącym olejem, może się też zdarzyć, ze słoik "strzeli" przy zalewaniu
Tak przygotowane słoiczki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja owijam je jeszcze kocem. Po wystudzeniu odnosimy do spiżarni
Awokado uwielbiam - np.w postaci guacamole lub innych różnych awokadowych p...
Odsłon: 9893
Dzisiejsze danie polecam na kolację, w połączeniu z węglowodanami (chleb, buł...
Odsłon: 1435
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 281
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 510
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 89
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 602
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 290
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 281
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 510
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 89
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 602
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 290
Składniki
Pomidory myjemy, odcinamy część przy ogonku i kroimy na pół. Wydrążamy komory nasienne
Pokrojone i oczyszczone pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Pomidory oprószamy solą. 3 kilogramy zajmą dwie blaszki dość ściśle ułożonych pomidorów. W czasie suszenia znacznie się zmniejszą. Można suszyć dwie blaszki naraz włączając termoobieg
Piekarnik nastawiamy na ok 90 stopni i pomidory suszymy na termoobiegu ok 6-7 godzin. Ja robię to przy zamkniętym piekarniku, ale od czasu do czasu wypuszczam z piekarnika parę.
Pomidory będą gotowe, gdy skórka na brzegach zawinie się do środka i pomarszczy, choć pomidory powinny być elastyczne i nie można wysuszyć ich na wiór. Czas suszenia zależy od piekarnika i czy suszymy z termoobiegiem czy bez . W zależności od specyfiki piekarnika powinno to być 6 do 8 godzin. Mniejsze pomidory wysuszą się wcześniej, a większe sztuki będą potrzebowały nieco więcej czasu, więc pod koniec suszenia należy wyjmować z piekarnika te gotowe, a resztę jeszcze dosuszać
Po wysuszeniu pomidory przekładamy do miski, skrapiamy octem i posypujemy przyprawami. Na tę ilość pomidorów używam ok 1 łyżeczki suszonego oregano i 1 łyżeczki bazylii. Wszystko delikatnie mieszamy ręką
Tak przygotowane pomidory przekładamy do wysterylizowanych słoików do wysokości 3/4 słoiczka, gdyż po zalaniu oliwą czy olejem pomidory spęcznieją.
Do każdego słoiczka dodajemy ząbek czosnku, może być pokrojony na części. Pomidory zalewamy podgrzanym olejem lub oliwą. Olej podgrzewamy do momentu, aż na dnie naczynia pojawią się pierwsze pęcherzyki. Nie można go przegrzać, bo pomidory się usmażą, gdy zalejemy ja takim wrzącym olejem, może się też zdarzyć, ze słoik "strzeli" przy zalewaniu
Tak przygotowane słoiczki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja owijam je jeszcze kocem. Po wystudzeniu odnosimy do spiżarni
Przepisy Przetwory
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Przetwory
Pasztet w słoiczkach
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 177
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 508