Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś przychodzę do Was z przepisem na super syropek, sok z kwiatów czarnego bzu. Jest to idealny dodatek do herbaty, czy zimnej wody-super orzeźwia, świetnie smakuje, ma dużo witamin i właściwości zdrowotnych. Między innymi pomaga na przeziębienie, wzmacnia, usuwa stany zapalne itp. Gorąco polecam. Teraz bez zaczął kwitnienie, więc mamy najlepszy czas na zrobienie syropu. Jest tego wart :) Smakuje świetnie-gorąco polecam
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w pogodny, suchy dzień-najlepiej do południa. Zbieramy je delikatnie by nie strząsać najważniejszego dla nas pyłku. Polecam ścinać je nożyczkami.
Kwiaty następnie ścinamy do garnka (bez dużych zielonych części) oczywiście uprzednio dokładnie je oglądamy, czy nie ma na nich robaczków.
W garnku zagotowujemy wodę, cukier oraz pokrojoną na plastry-dokładnie umytą cytrynę.
Całością zalewamy kwiaty i ponownie zagotowujemy. Gotujemy kilka minut i wyłączamy gaz. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu na około 24h.
Następnie całość przecedzamy przez drobne sitko lub pieluchę i ponownie zagotowujemy.
Tak wygląda po przecedzeniu
Przelewamy gorący sok do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Następnie na dno garnka dajemy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki, zalewamy do połowy ich wysokości wodą i chwilkę pasteryzujemy. Dzięki temu taki sok może stać bardzo długo :)
I gotowe :)
Spożywany na czczo poprawia trawienie i uodparnia na wszelkie infekcje. 1 łyż...
Odsłon: 7041
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na domowy syrop na...
Odsłon: 7249
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 86
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 63
Nie wiem, jak u Was ale u mnie to był smak dzieciństwa. Pyszne, proste danie,...
Odsłon: 101
Prosty, pyszny obiad na patelni. Nieskomplikowany, a mega sycący!
Odsłon: 108
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 86
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 63
Nie wiem, jak u Was ale u mnie to był smak dzieciństwa. Pyszne, proste danie,...
Odsłon: 101
Prosty, pyszny obiad na patelni. Nieskomplikowany, a mega sycący!
Odsłon: 108
Składniki
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w pogodny, suchy dzień-najlepiej do południa. Zbieramy je delikatnie by nie strząsać najważniejszego dla nas pyłku. Polecam ścinać je nożyczkami.
Kwiaty następnie ścinamy do garnka (bez dużych zielonych części) oczywiście uprzednio dokładnie je oglądamy, czy nie ma na nich robaczków.
W garnku zagotowujemy wodę, cukier oraz pokrojoną na plastry-dokładnie umytą cytrynę.
Całością zalewamy kwiaty i ponownie zagotowujemy. Gotujemy kilka minut i wyłączamy gaz. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu na około 24h.
Następnie całość przecedzamy przez drobne sitko lub pieluchę i ponownie zagotowujemy.
Tak wygląda po przecedzeniu
Przelewamy gorący sok do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Następnie na dno garnka dajemy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki, zalewamy do połowy ich wysokości wodą i chwilkę pasteryzujemy. Dzięki temu taki sok może stać bardzo długo :)
I gotowe :)
Przepisy Przetwory
Przetwory
Dżem rabarbarowy
Przetwory
Dżem truskawkowy przepis babci
Przetwory
Dżem z czarnej porzeczki
Przetwory
Kompot z truskawek na zimę
Dżem rabarbarowy
Chcesz wykorzystać rabarbar do stworzenia przetworu, w którym pozostawisz jeg...
Odsłon: 137
Dżem truskawkowy przepis babci
Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych przez wszystkich owoców. Dżem tr...
Odsłon: 176