Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomicie wpływają na nasz organizm. Od wieków syrop z tych kwiatów stosuje się podczas przeziębiania. Wykazuje on działanie wykrztuśne, moczopędne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Gdy poczujesz pierwsze oznaki złego samopoczucia, wypij gorącą herbatę z dodatkiem syropu. Możesz także aplikować go solo, po kilka łyżek dziennie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20867
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20867
Składniki
Cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok.
Oddziel kwiaty od łodyżek i przełóż do garnka.
Litr wody zagotuj i zalej nią kwiaty. Zwróć uwagę, aby wszystkie były zanurzone w wodzie. Naczynie przykryj i odstaw na 24 godziny.
Po upływie czasu odcedź płyn. Możesz użyć do tego gazy, przełóż na nią kwiaty i odciśnij sok.
Duży garnek postaw na palniku, wlej 500 ml wody i wsyp 1 kg cukru. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia, następnie trzymaj na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty.
Gotowy syrop połącz z odcedzonym wcześniej płynem i sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszaj i przelej do wyparzonych butelek lub słoików. Dokładnie zakręć.
Na dnie dużego garnka umieść ściereczkę, ustaw na niej słoiki lub butelki z syropem. Zalej wodą do ¾ ich wysokości i pasteryzuj przez 10 - 15 minut. Po czym odstaw do całkowitego wystudzenia.