Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny,aromatyczny i bardzo zdrowy dodatek :)
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 593
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2898
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 593
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2898
Składniki
Po zebraniu kwiatów,delikatnie rozkładamy je na papierze by ewentualne robaczki opuściły kwiatki :) Nie strząsamy by niepotrzebnie nie pozbywać się zdrowego pyłku.W następnej kolejności odcinamy grubsze łodyżki i wkładamy kwiaty do garnka. Gotujemy wodę z cukrem mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cytryny (ja staram się używać cytryn,które nie są woskowane i sypane) myjemy,dokładnie i sparzamy a następnie kroimy w kawałki i dodajemy do syropu. Gorącym syropem z cytrynami zalewamy kwiatki,mieszamy i odstawiamy do wystudzenia a następnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 do 2 dni co jakiś czas można zamieszać. Po tym czasie należy dokładnie przecedzić syrop (najlepiej wykładając sitko gazą) zagotować i przelać do słoiczków lub buteleczek,odwrócić do góry dnem i wystudzić.Po otwarciu przechowywać w lodówce. Na zdrowie:)