Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wcześniej zasypywałam pokrojony szczaw samą solą i tak pasteryzowałam. Teraz zrobiłam trochę inaczej : dodałam tyle wody, by masa miała konsystencję papki i na koniec połączyłam z sokiem cytrynowym by utrwalić kolor i smak.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 621
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8547
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10118
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2901
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 621
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8547
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10118
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2901
Składniki
Szczaw zrywamy daleko od ruchliwych dróg.Już przy zbieraniu należy go dokładnie oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń i trawy. To ułatwi nam późniejszą pracę. Przełożyć do dużej miski i kilkakrotnie opłukać zmieniając wodę. Otrząsnąć z nadmiaru wody i pokroić. Ja rozdrobniłam go w malakserze. Dodać sól i stopniowo dolewać wodę. Szczaw powinien mieć konsystencję papki. Można wody wcale nie dolewać, tylko wymieszać z solą. Na końcu dodać sok z cytryny by utrwalić kolor i smak. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 20 minut. Wyłączyć ogień i zostawić w garnku do ostygnięcia.