Do góry

Przetwory Przepis na:

Szczaw w słoikach na zimę:

Szczaw w słoikach na zimę:

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 2729

Dodano:

Odsłon: 3552

Wcześniej zasypywałam pokrojony szczaw samą solą i tak pasteryzowałam. Teraz zrobiłam trochę inaczej : dodałam tyle wody, by masa miała konsystencję papki i na koniec połączyłam z sokiem cytrynowym by utrwalić kolor i smak.

Składniki

  • 5-litrowe (ubite) wiadereczko liści szczawiu
  • 1 szklanka wody
  • 2 pełne łyżki grubej soli
  • sok z jednej cytryny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Szczaw zrywamy daleko od ruchliwych dróg.Już przy zbieraniu należy go dokładnie oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń i trawy. To ułatwi nam późniejszą pracę.
    Przełożyć do dużej miski i kilkakrotnie opłukać zmieniając wodę.
    Otrząsnąć z nadmiaru wody i pokroić. Ja rozdrobniłam go w malakserze.
    Dodać sól i stopniowo dolewać wodę. Szczaw powinien mieć konsystencję papki. Można wody wcale nie dolewać, tylko wymieszać z solą. Na końcu dodać sok z cytryny by utrwalić kolor i smak.
    Przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 20 minut. Wyłączyć ogień i zostawić w garnku do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń