Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • tradycyjna kapusta kiszona w beczce
  • Przetwory
  • Przepis na

tradycyjna kapusta kiszona w beczce

15.09.2021 Odsłon: 45219
5.0 (40 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Odyseja1
Odyseja1

Najlepszym naczyniem do kiszenia kapusty jest dębowa beczka. Niestety trudno w tych czasach, by każdy ją posiadał. Alternatywą jest ceramiczny gar lub beczka. Jest wielu amatorów kapusty kiszonej z plastikowej beczki lub kiszonej w workach foliowych- osobiście nie polecam, ponieważ kwas z kapusty wchodzi w reakcję z plastikiem i folią (!), tak jak i z metalem. Może tego nie widać i nie czuć, ale tak jest. Niektórzy zachwycają się szybkością kiszenia ogórków czy kapusty właśnie w plastiku- pomyśl, dlaczego tak jest? Ja jestem zwolennikiem natury i tradycji, dlatego moja kapusta będzie z beczki:)

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4624

do 30 min 30 min
8
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2820

do 60 min 60 min
7
agnes72
agnes72
Sałatki

Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Sałatki Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Dziś mam dla was przepis na paprykarz tak z racji tego iż miałam więcej ryby...

  • Do pracy
  • Polska
  • Węgierska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy

Odsłon: 303

do 30 min 30 min
2
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 245

do 60 min 60 min
3
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Cytrynowa Pychotka

Ciasta Cytrynowa Pychotka

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z ob...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 8035

> 60 min >60 min
19
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Guwernantka

Ciasta Ciasto Guwernantka

Ciasto Guwernantka to mocno czekoladowe brownie pod chrupiącą, kokosową pierz...

  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 7226

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4624

do 30 min 30 min
8
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2820

do 60 min 60 min
7
agnes72
agnes72
Sałatki

Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Sałatki Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Dziś mam dla was przepis na paprykarz tak z racji tego iż miałam więcej ryby...

  • Do pracy
  • Polska
  • Węgierska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy

Odsłon: 303

do 30 min 30 min
2
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 245

do 60 min 60 min
3
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Cytrynowa Pychotka

Ciasta Cytrynowa Pychotka

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z ob...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 8035

> 60 min >60 min
19
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Guwernantka

Ciasta Ciasto Guwernantka

Ciasto Guwernantka to mocno czekoladowe brownie pod chrupiącą, kokosową pierz...

  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 7226

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
tradycyjna kapusta kiszona w beczce
Autor:
Odyseja1
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 25kg kapusty
  • 2kg marchwi
  • 400g soli NIEJODOWANEJ (!)
Sposób przygotowania:
1

Najpierw przygotowujemy beczkę: Na 3 dni wcześniej zalewamy ją wodą aby napęczniała- chodzi o to, że beczka zsycha się i robi nieszczelna, sucha pije płyny, a my nie chcemy by sok z naszej kapusty wchłonął w... beczkę:) Początkowo woda będzie przez nią przelatywała jak przez sito, ale gdy zacznie pęcznieć, zacznie być coraz szczelniejsza:) Kolejnym etapem jest dezynfekcja beczki- należy ją zalać wrzątkiem- wyparzyć (dawniej do wody wrzucano gorące kamienie rozgrzane w ognisku- takie kamienie oddawały ciepło wodzie, doprowadzały ją do wrzenia) Jeśli rezygnujesz z beczki, używasz innego naczynia- masz jeden etap z głowy- nie zapomnij jednak, że naczynie musi być zdezynfekowane, inaczej nasza kapusta popsuje się.

2

Do kiszenia wybieramy białe kapusty. Zielone spowodują , że nasza kiszonka będzie szara. zatem: Bierzemy kapustę i pozbawiamy ją 4 wierzchnich liści, które wyrzucamy. zdejmujemy kolejne 2- te posłużą jako przykrycie dna beczki i wierzchu kapusty. Przecinamy kapusty na pół i szatkujemy możliwie najcieniej.

3

Marchew skrobiemy i ścieramy na grubych oczkach.

4

Wykładamy dno beczki liśćmi kapusty układając tak, aby jeden nachodził na drugi ( ten etap można pominąć przy kiszeniu w innych naczyniach). Wrzucamy na dno garść kapusty, posypujemy marchwią i odrobiną soli. Za pomocą ubijaka ugniatamy, aż kapusta zacznie puszczać sok. To znak, że możemy kłaść kolejną warstwę kapusty, marchwi i soli. Robimy tak aż skończą nam się składniki. Uwaga! Nie ubijamy jej zbyt długo, bo kapusta nie będzie chrupiąca. Chodzi o to by była zbita, nie tworzyła przestrzeni powietrznych.

5

Jeżeli w trakcie ubijania wydziela się dużo soku, to odlewamy go, ale nie wylewamy (!!) Dolejemy go na końcu. Może się jednak zdarzyć, że nasza kapusta nie będzie zbyt soczysta- wtedy proponuję zrobić zalewę solankową: na 1 litr wody wsypujemy 2 dag soli- gotujemy, studzimy i dodajemy na koniec do naszej kapusty.

6

PAMIĘTAJ! Kapusta ZAWSZE musi być przykryta sokiem. Na wierzch naczynia, na ułożone liście ( zapobiega ona wypływaniu kapusty) kładziemy deseczkę, którą obciążamy (kapusta musi być przygnieciona). Czym obciążyć? Można kamieniem, ale nie każdy kamień się nadaje. Można też szklanym słojem wypełnionym wodą, a zamiast deseczki dać talerzyk.

7

Po 2-3 dniach, odkrywamy naszą kapustę czystą drewnianą łyżką i nakłuwamy w kilku miejscach do samego dna. Chodzi o to by się odgazowała. Gdybyśmy zostawili te gazy, kapusta byłaby bardzo gorzka.

8

Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na 10 dni do pomieszczenia o temp około 20-22 stopnie. Po 10 dniach należy przenieść ją w niższą temperaturę około 14-18 stopni. Uwaga! Kapusta nie lubi zbyt niskiej temperatury, np w lodówce zrobi się sina.

9

Po 10 dniach możemy przełożyć kapustę do litrowych słoików dobrze ją ubijając i uzupełniając płyn- kapusta nie może być sucha. Takie słoiki mogą stać długo. Jeśli nie wykorzystasz kapusty w jednym sezonie, na drugi wyjdzie z niej super przepyszny bigos. Bisog zawsze robimy ze starej mocno przekiszonej kapusty.

10

Rady mojej babci: "Kisimy białe twarde główki, najlepiej z przełomu września i października, bo są najbardziej soczyste, dają dużo soku. Najlepszy bigos wychodzi z dojrzałej kapusty kiszonej. Jeżeli planujesz go zrobić z tej kiszonej kapusty, to nie wcześniej niż w styczniu. Młoda kapusta kiszona NIE NADAJE SIĘ na bigos".

11

Uwagi: 1. Im wyższa temperatura w pomieszczeniu, tym fermentacja jest szybsza. Może się zdarzyć, że już po 8 dniach nasza kapusta będzie nadawała się do przeniesienia w chłodniejsze miejsce, gdzie będzie jeszcze stała 7 dni- wtedy będzie idealna do spożycia. 3. Jeśli nie masz tłuczka, wałka, którym możesz ubić kapustę- nie martw się, masz dłoń. Zaparzaj każdą warstwę wrzątkiem (ale uważaj! lej tylko ciut aby nie było więcej wody niż kapusty), kapusta wtedy mięknie i puszcza soki. Woda musi być źródlana!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki