Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas buraczany domowy tym razem przygotowałam z przepisu Futka oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-zakwas-buraczany,108374,futka.html Zakwas buraczany to zdrowy, smaczny probiotyk, który możemy pić nie tylko w święta , ale na co dzień jak również możemy użyć na barszcz czerwony. Polecam
nóż, duży słój, garnek, gaza,
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97726
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1930
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5767
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5773
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97726
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1930
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5767
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5773
Składniki
Wodę zagotować, wystudzić i posolić. Buraczki umyć , obrać , sparzyć i pokroić w plastry lub w mniejsze kawałki. Pokrojone buraki , ząbki czosnku oraz przyprawy włożyć do dużego słoja lub kamionkowego naczynia, zalać przygotowaną solanką tak by wszystkie składniki były zakryte. Słoik zakryć jałową gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to 18- 25 stopni C. czyli temperatura pokojowa. Na powierzchni będzie się wytwarzać się pianka którą należy zdejmować drewnianą łyżką. Gotowy zakwas buraczany przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Smacznego Rada; Zakwas buraczany warto codziennie przemieszać i w razie potrzeby zmienić gazę.
Zakwas gotowy. Smacznego