Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas buraczany domowy tym razem przygotowałam z przepisu Futka oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-zakwas-buraczany,108374,futka.html Zakwas buraczany to zdrowy, smaczny probiotyk, który możemy pić nie tylko w święta , ale na co dzień jak również możemy użyć na barszcz czerwony. Polecam
nóż, duży słój, garnek, gaza,
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 181
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 88
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 106
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 181
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 88
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 106
Składniki
Wodę zagotować, wystudzić i posolić. Buraczki umyć , obrać , sparzyć i pokroić w plastry lub w mniejsze kawałki. Pokrojone buraki , ząbki czosnku oraz przyprawy włożyć do dużego słoja lub kamionkowego naczynia, zalać przygotowaną solanką tak by wszystkie składniki były zakryte. Słoik zakryć jałową gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to 18- 25 stopni C. czyli temperatura pokojowa. Na powierzchni będzie się wytwarzać się pianka którą należy zdejmować drewnianą łyżką. Gotowy zakwas buraczany przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Smacznego Rada; Zakwas buraczany warto codziennie przemieszać i w razie potrzeby zmienić gazę.
Zakwas gotowy. Smacznego