Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas buraczany domowy tym razem przygotowałam z przepisu Futka oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-zakwas-buraczany,108374,futka.html Zakwas buraczany to zdrowy, smaczny probiotyk, który możemy pić nie tylko w święta , ale na co dzień jak również możemy użyć na barszcz czerwony. Polecam
nóż, duży słój, garnek, gaza,
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93456
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2619
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3474
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1575
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93456
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2619
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3474
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1575
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Składniki
Wodę zagotować, wystudzić i posolić. Buraczki umyć , obrać , sparzyć i pokroić w plastry lub w mniejsze kawałki. Pokrojone buraki , ząbki czosnku oraz przyprawy włożyć do dużego słoja lub kamionkowego naczynia, zalać przygotowaną solanką tak by wszystkie składniki były zakryte. Słoik zakryć jałową gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to 18- 25 stopni C. czyli temperatura pokojowa. Na powierzchni będzie się wytwarzać się pianka którą należy zdejmować drewnianą łyżką. Gotowy zakwas buraczany przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Smacznego Rada; Zakwas buraczany warto codziennie przemieszać i w razie potrzeby zmienić gazę.
Zakwas gotowy. Smacznego