Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas buraczany domowy tym razem przygotowałam z przepisu Futka oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-zakwas-buraczany,108374,futka.html Zakwas buraczany to zdrowy, smaczny probiotyk, który możemy pić nie tylko w święta , ale na co dzień jak również możemy użyć na barszcz czerwony. Polecam
nóż, duży słój, garnek, gaza,
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 751
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5386
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8628
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17596
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 751
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5386
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8628
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17596
Składniki
Wodę zagotować, wystudzić i posolić. Buraczki umyć , obrać , sparzyć i pokroić w plastry lub w mniejsze kawałki. Pokrojone buraki , ząbki czosnku oraz przyprawy włożyć do dużego słoja lub kamionkowego naczynia, zalać przygotowaną solanką tak by wszystkie składniki były zakryte. Słoik zakryć jałową gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to 18- 25 stopni C. czyli temperatura pokojowa. Na powierzchni będzie się wytwarzać się pianka którą należy zdejmować drewnianą łyżką. Gotowy zakwas buraczany przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Smacznego Rada; Zakwas buraczany warto codziennie przemieszać i w razie potrzeby zmienić gazę.
Zakwas gotowy. Smacznego