Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z buraków, to środek na wzmocnienie, spadek odporności i na poprawę wyników krwi. Zrobienie zakwasu z buraków jest mega proste. Poza regularnym piciem zakwasu jako środka na wzmocnienie – można go wykorzystać jako dodatek do barszczu, takiego, którego bazą jest bulion mięsny – klasyczny barszcz, lub bulion warzywno – grzybowy, gdy przygotowujemy na przykład barszcz na wigilię. Z 5litrowego słoja wychodzi 2-3 litry zakwasu.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 239
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2574
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 239
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2574
Składniki
Składniki zalewy zagotować. Buraki obrać, umyć, pokroić w krążki. Słój wyparzyć – jeśli pojawi się pleśń, cały zakwas jest do wyrzucenia. Czosnek obrać, zgnieść, korzeń chrzanu oczyścić. Na dole słoja ułożyć przyprawy, czosnek, chrzan i koper, a następnie buraki. Całość zalać przygotowaną zalewą (wrzącą, zalewa szybko stygnie i nie ma co martwić się o wartości odżywcze, ale wrząca zalewa ma za zadanie zabić ewentualne pleśnie na burakach), tak aby nic nie wystawało ponad jej poziom. Słój szczelnie zakręcić. Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – trzeba ją zebrać, aby nie spleśniała. Kiszenie trwa od 5-7 dni – warto czuwać i kosztować zakwasu na bieżąco. Po tym czasie zakwas będzie miał intensywny kolor i smak, a słodycz nie będzie wyczuwalna. Wtedy należy zakwas zlać do wyparzonego słoja i można trzymać w lodówce nawet kilka miesięcy. Wykorzystane buraki można zalać zalewą jeszcze raz, odstawić na 3-5 dni i przygotować drugą porcję zakwasu. Buraki podczas drugiego kiszenia można podjadać.