Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Zakwas na barszcz
  • Przetwory
  • Przepis na

Zakwas na barszcz

03.04.2024 Odsłon: 262
5.0 (5 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
AnetaJR
AnetaJR

Zakwas z buraków, to środek na wzmocnienie, spadek odporności i na poprawę wyników krwi. Zrobienie zakwasu z buraków jest mega proste. Poza regularnym piciem zakwasu jako środka na wzmocnienie – można go wykorzystać jako dodatek do barszczu, takiego, którego bazą jest bulion mięsny – klasyczny barszcz, lub bulion warzywno – grzybowy, gdy przygotowujemy na przykład barszcz na wigilię. Z 5litrowego słoja wychodzi 2-3 litry zakwasu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1809

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8376

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 758

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1253522

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1464

do 30 min 30 min
27
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 780

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1809

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8376

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 758

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1253522

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1464

do 30 min 30 min
27
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 780

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Zakwas na barszcz
Autor:
AnetaJR
do 60 min
1-2 osoby

Składniki

  • Na 5litrowy słój
  • 2-3kg buraków
  • 2-3 główki czosnku
  • Kawałek korzenia chrzanu
  • Gałązka kopru
  • Zalewa (na 5litrowy słój wchodzi około 2 litry zalewy)
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Łyżka ziarenek gorczycy
  • Goździki – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1

Składniki zalewy zagotować. Buraki obrać, umyć, pokroić w krążki. Słój wyparzyć – jeśli pojawi się pleśń, cały zakwas jest do wyrzucenia. Czosnek obrać, zgnieść, korzeń chrzanu oczyścić. Na dole słoja ułożyć przyprawy, czosnek, chrzan i koper, a następnie buraki. Całość zalać przygotowaną zalewą (wrzącą, zalewa szybko stygnie i nie ma co martwić się o wartości odżywcze, ale wrząca zalewa ma za zadanie zabić ewentualne pleśnie na burakach), tak aby nic nie wystawało ponad jej poziom. Słój szczelnie zakręcić. Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – trzeba ją zebrać, aby nie spleśniała. Kiszenie trwa od 5-7 dni – warto czuwać i kosztować zakwasu na bieżąco. Po tym czasie zakwas będzie miał intensywny kolor i smak, a słodycz nie będzie wyczuwalna. Wtedy należy zakwas zlać do wyparzonego słoja i można trzymać w lodówce nawet kilka miesięcy. Wykorzystane buraki można zalać zalewą jeszcze raz, odstawić na 3-5 dni i przygotować drugą porcję zakwasu. Buraki podczas drugiego kiszenia można podjadać.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki