Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki małosolne to chyba najbardziej wytęskniony przysmak wczesnego lata. Istnieje wiele różnych przepisów na zalewy do ogórków małosolnych, dlatego wiele zależy od własnych preferencji. W prezentowanym przepisie przedstawiamy podstawowy skład dodatków: korzeń chrzanu, czosnek i gałązki kopru. Możesz jednak dodać także: gorczycę, papryczki chili, gałązki czarnej porzeczki lub wiśni czy estragon. Oraz to co najważniejsze idealne i niezawodne proporcje, dzięki którym zalewa na ogórki małosolne za każdym razem wyjdzie idealnie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Podana porcja zalewy wystarczy na około 1 kg ogórków. Jeśli potrzebujesz ukisić większą ilość warzyw, zwiększ ilość zalewy. Pamiętaj, że za 1 l wody przypada 1 łyżka soli.
Ogórki wymocz przez kilka godzin (3-4) w zimnej wodzie i dokładnie wyszoruj. Wodę zagotuj z solą i zostaw do przestygnięcia. Na dno wyparzonych składników ułóż obrane ząbki czosnku i kawałki obranego chrzanu. Ciasno ułóż ogórki w słojach. Ułóż baldaszki kopru i zalej słoiki ciepłą wodą. Zakręć i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy woda w ogórkach zacznie mętnieć, to znak, że ogórki się kiszą. Po 3-5 dniach powinny być gotowe do jedzenia.