Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki małosolne to chyba najbardziej wytęskniony przysmak wczesnego lata. Istnieje wiele różnych przepisów na zalewy do ogórków małosolnych, dlatego wiele zależy od własnych preferencji. W prezentowanym przepisie przedstawiamy podstawowy skład dodatków: korzeń chrzanu, czosnek i gałązki kopru. Możesz jednak dodać także: gorczycę, papryczki chili, gałązki czarnej porzeczki lub wiśni czy estragon. Oraz to co najważniejsze idealne i niezawodne proporcje, dzięki którym zalewa na ogórki małosolne za każdym razem wyjdzie idealnie.
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 76
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 76
Składniki
Podana porcja zalewy wystarczy na około 1 kg ogórków. Jeśli potrzebujesz ukisić większą ilość warzyw, zwiększ ilość zalewy. Pamiętaj, że za 1 l wody przypada 1 łyżka soli.
Ogórki wymocz przez kilka godzin (3-4) w zimnej wodzie i dokładnie wyszoruj. Wodę zagotuj z solą i zostaw do przestygnięcia. Na dno wyparzonych składników ułóż obrane ząbki czosnku i kawałki obranego chrzanu. Ciasno ułóż ogórki w słojach. Ułóż baldaszki kopru i zalej słoiki ciepłą wodą. Zakręć i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy woda w ogórkach zacznie mętnieć, to znak, że ogórki się kiszą. Po 3-5 dniach powinny być gotowe do jedzenia.