Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona surówka do ciekawa wariacja klasycznych wiórków z buraków podawanych do obiadu. Ta wersja została wzbogacona o zielonego ogórka, który dodaje całości orzeźwienia. Najciekawszym w smaku elementem jest jednak sos, stanowiący delikatną modyfikację klasycznego sosu winegret. Całość jest delikatnie kwaskowata, z pewnością będzie uwielbianym dodatkiem do głównego dania.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 625
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 880
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 425
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 625
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 880
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 425
Składniki
Buraki dokładnie umyj i włóż do dużego rondla. Zalej je wodą i postaw na dużym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj warzywa przez około godzinę – do momentu, aż będą miękkie.
Buraki odlej, pozostawiając 4 łyżki czerwonej wody po gotowaniu.
Ostudzone buraki i ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, tworząc paski. Cebulę zetrzyj na miazgę lub zblenduj. Wszystkie warzywa włóż do miski.
Przygotuj sos. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, ocet, wrzącą wodę z buraków, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu dodaj olej. Wszystko ubijaj ze sobą do momentu uzyskania jednolitego płynu.
Starte warzywa polej sosem i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut. Czerwona surówka świetnie pasuje jako dodatek do obiadu.