Sałatka obiadowa z czerwonej kapusty w stylu skandynawskim. Pysznie komponuję się z kotletem mielonym i schabowym. Sałatka wybornie smakuje na ciepło i na zimno.
Kapusta czerwona po duńsku
Składniki
- poszatkowana czerwona kapusta ok. 600-700 g
- domowe powidła śliwkowe, lub dżem porzeczkowy ok. 160 g
- wino półwytrawne lub półsłodkie 150 ml
- masło 2 łyżki + odrobina oleju
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- sól, pieprz
- ew. sok jabłkowy do podlewania
Składniki
- poszatkowana czerwona kapusta ok. 600-700 g
- domowe powidła śliwkowe, lub dżem porzeczkowy ok. 160 g
- wino półwytrawne lub półsłodkie 150 ml
- masło 2 łyżki + odrobina oleju
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- sól, pieprz
- ew. sok jabłkowy do podlewania

Etapy przygotowania
Poszatkowaną kapustę oprószyć solą, pieprzem i włożyć na rozgrzany tłuszcz. Najlepiej smażyć na patelni z grubym dnem. Dodać ocet, powidła, dusić około 60 minut, podlewając winem i ewentualnie sokiem jabłkowym.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 343

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2682

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1159

Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Dżemy
- Dla zdrowia
Odsłon: 360
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
- Do pracy
- Włoska
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 77
Ostatnio komentowane przepisy

Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 343

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2682

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1159

Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Dżemy
- Dla zdrowia
Odsłon: 360
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
- Do pracy
- Włoska
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 77



Składniki
- poszatkowana czerwona kapusta ok. 600-700 g
- domowe powidła śliwkowe, lub dżem porzeczkowy ok. 160 g
- wino półwytrawne lub półsłodkie 150 ml
- masło 2 łyżki + odrobina oleju
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- sól, pieprz
- ew. sok jabłkowy do podlewania
Poszatkowaną kapustę oprószyć solą, pieprzem i włożyć na rozgrzany tłuszcz. Najlepiej smażyć na patelni z grubym dnem. Dodać ocet, powidła, dusić około 60 minut, podlewając winem i ewentualnie sokiem jabłkowym.
Wyszła idealnie i jest super smak.
Smakowity przepis na kapuste!
Fajny , smakowity dodatek.;) Super
Pyszna kapusta.
Bardzo ciekawa sałatka z buraczków. Bogactwo smaków!