Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy nie masz pomysłu na jedzenie do pracy, szybką kolację albo przekąskę pomiędzy daniami głównymi, ta zielona sałatka ze szpinakiem doskonale się sprawdzi. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy połączyć wszystkie składniki w głębokim talerzu. Możesz też ją dowolnie urozmaicać, np. dodając ser feta, pomidorki, grzanki, jajko, a nawet marchewkę. Nie da się ukryć, że jest też atrakcyjna wizualnie – naturalnie zielona.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 972
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4240
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 535
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 914
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3835
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 972
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4240
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 535
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 914
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3835
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 780
Składniki
Umyj szpinak i ułóż go na półmisku lub głębokim talerzu. Pokrój paprykę zieloną w dłuższe paski, obierz ogórek zielony i także posiekaj na półplasterki. Dodaj na wierzch szpinaku, równomiernie rozprowadzając składniki.
Oliwki odcedź z zalewy i pokrój w krążki. Jeśli lubisz, kawałki mogą być większe. Dodaj do sałatki. Groszek (zarówno mrożony jak i świeży) obgotuj przez kilka minut, aby zmiękł, ale zachował kolor. Następnie zalej go zimną wodą, odcedź i dodaj do sałatki.
Aby sałatka miała lepszy smak, oliwę z oliwek wymieszaj z solą i pieprzem. Polej dokładnie. Posyp twardym serem, np. parmezanem w wiórkach.
Opcjonalnie możesz posypać sałatkę garścią pestek dyni lub słonecznika. Dzięki temu stanie się jeszcze bardziej aromatyczna i chrupiąca. Alternatywą jest świeży szczypior lub natka pietruszki.