Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewka to smaczne, pełne cennych dla zdrowia składników warzywo, które powinno często pojawiać się na naszych stołach – nie tylko jako podstawa wywaru do zupy! Znacznie więcej korzyści przynosi jedzenie marchewek surowych. W procesie obróbki termicznej tracą bowiem część swoich wartości, między innymi witamin, w które są wyjątkowo zasobne. Warto więc wzbogacać posiłki o surówki. Starta marchewka komponuje się z wieloma składnikami i można doprawiać ją na wiele sposobów. Dzięki temu pasuje niemal do każdego dania. Co więcej, np. marchewka na słodko może wspaniale podkreślić smak wytrawnych mięs czy ziemniaczanych klusek.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 108
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 244
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 108
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 244
Składniki
Namocz rodzynki w gorącej wodzie. Użyj jej tyle, by całkowicie przykryła rodzynki. Po około 10 minutach odciśnij z nich nadmiar płynu (najlepiej – umieszczając rodzynki w sitku).
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie zetrzyj na niej obrane jabłko (bez gniazda nasiennego) i od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
Połącz w misce jabłko, marchewki i rodzynki. Wymieszaj z oliwą, miodem i odrobiną soli. Przygotowaną w ten sposób surówkę możesz odstawić do lodówki, by przegryzły się smaki. Nie przechowuj jej jednak długo. Najlepiej zjeść marchewkę na słodko tuż po przygotowaniu.