Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marokańska kuchnia jest niezwykle kolorowa i aromatyczna. Wszystko za sprawą ziół i dodatków, które wzmacniają smak przyrządzonych potraw. Sałatka z Ras el hanout, czyli marokańską mieszanką ponad 30 przypraw, z pewnością przyspieszy trawienie, odciąży żołądek i wzmocni odporność. Ponadto będzie po prostu pyszną przekąską z kaszą bulgur, ziołowym pesto i chrupiącym granatem.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 106
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 57
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 106
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 57
Składniki
Przygotowania marokańskiej sałatki z Ras el hanout rozpocznij od ugotowania kaszy bulgur według wskazówek producenta na opakowaniu (najczęściej w litrze wody, z łyżeczką soli). W osobnym garnku ugotuj też pokrojoną w kostkę marchew - tylko chwilę, żeby nieco zmiękła. Następnie dobrze wystudź i pokrój w drobną kosteczkę.
Gdy kasza i marchew będą się gotować, przyrządź ziołowe pesto. Opłucz liście pietruszki, kolendry i mięty, a następnie wrzuć je do blendera kielichowego. Wsyp nasiona słonecznika, dopraw solą i pieprzem, a na końcu zalej sokiem z cytryny i oliwą. Zmiksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli pesto jest zbyt gęste - dodaj nieco więcej oliwy lub wody.
Czerwoną cebulę i czosnek obierz, a potem pokrój na drobną kostkę. Liście szpinaku baby umyj i odsącz z nadmiaru wody. Możesz poszatkować je na mniejsze kawałki, jeśli tak wolisz.
Najwyższa pora połączyć składniki marokańskiej sałatki z Ras el hanout. Do głębokiej miski przełóż kaszę bulgur. W osobnym naczyniu wymieszaj Ras el hanout z oliwą i zalej sałatkę tak przygotowanym sosem. Przemieszaj ją i dodaj do miski liście szpinaku, pokrojoną marchewkę, cebulę i czosnek. Przemieszaj ponownie do połączenia składników.
Do miski dodaj teraz ziołowe pesto i przemieszaj marokańską sałatkę z Ras el hanout. Na końcu posyp całość pestkami granatu. Jeśli masz ochotę, możesz też dodać czarne oliwki, pokrojone w plasterki (nie jest to obowiązkowe).