Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mizeria w Poznaniu robiona jest przyprawiana na słodko-kwaśno. Nasza babcia Zosia robiła ją zawsze na gęstej, kwaśnej śmietanie z dodatkiem octu spirytusowego i cukru. Przy czym słodki smak cukru musiał być wyczuwalny w mizerii. Taka mizeria jest wyrazista i doskonała w smaku. Polecamy ją wszystkim, a szczególnie miłośnikom kuchni wielkopolskiej.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15649
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4706
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 376
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2923
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15649
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4706
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 376
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2923
Składniki
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły wodę. Śmietanę przyprawiamy octem lub sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Dorzucamy do niej pietruszkę, dokładnie mieszamy. Następnie odcedzamy ogórki z nadmiaru wody i łączymy ze śmietaną. Mizeria gotowa!