Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na mizerię doskonałą. Każdy region Polski ma swój, którego smak kojarzy się z babciną kuchnią. Nie inaczej jest koło Warszawy. Mizeria po warszawsku jest bardzo specyficzna – poza standardowo wykorzystywanymi składnikami znajdują się tu także ocet i cukier. Są jednak dodane w tak niewielkich ilościach, że doskonale łączą ze sobą wszystkie smaki i dodają ciekawego aromatu. Nie są jednak dominujące. Taki właśnie smak mizerii znają wszyscy Warszawiacy.
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 1028
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 224
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 1028
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 224
Składniki
Ogórki umyj i obierz. Pokrój je w bardzo cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce z otworem do szatkowania.
Posyp ogórki solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw ja na godzinę. Po tym czasie dokładnie je odciśnij z nadmiaru wody, a gotowe przenieś do miski sałatkowej.
Do niewielkiej miseczki wlej ocet i dodaj cukier. Dobrze wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dołóż pieprz i śmietanę. Połącz wszystkie składniki, by dressing miał jednolitą konsystencję.
Połącz sos z odciśniętymi wcześniej ogórkami i bardzo dokładnie wymieszaj.
Mizerię po warszawsku należy spożywać w ciągu 30 minut od przygotowania. Przed podaniem przechowuj ją w lodówce.