Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, gęsi pieczonej. W Wielkopolsce daniem świątecznym bardzo popularnym jest zestaw - gęś, modra kapusta i pyzy na parze, ale modra kapusta na ciepło świetnie komponuje się też z pieczenią, zrazami lub schabowym.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4648
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 868
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4648
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 868
Składniki
Szatkujemy drobno kapustę, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy. Następnie zalewamy odcedzoną kapustę zimną wodą do połowy ( nie zalewamy całej, niech wystaje ponad wodę ). Wsypujemy jedną łyżeczkę soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do kapusty pokrojone w kostkę jabłka ( mogą być ze skórką ) oraz 3 goździki. Gotujemy kapustę do miękkości, lecz tak, aby się nie rozgotowała ( ok.15- 20 min ).
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa podsypujemy ją mąką i mieszamy intensywnie, robimy zasmażkę. Mąkę podsmażamy 1-2 min, żeby straciła surowy smak, ale się nie zrumieniła. Łączymy zasmażkę z kapustą i przyprawiamy do smaku octem lub cytryną, pieprzem, cukrem i solą . Można na koniec dodać 2 łyżki tłuszczu z upieczonego drobiu dla wzbogacenia smaku kapusty. Tak robiła nasza babcia. Oczywiście wtedy, gdy kapustę serwowała do pieczonego drobiu, np. kaczki lub gęsi. Modra kapusta na ciepło gotowa!