Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka jarzynowa z majonezem, to klasyka na Boże Narodzenie. Nie wyobrażamy sobie świąt bez tej sałatki. A gdyby tak nieco ją podkręcić smakowo i dodać kilka dodatkowych produktów? Do tej sałatki zostały dodane tartaletki oraz składniki: kukurydza, tuńczyk oraz biała fasola.
Miska, miseczka, deska do krojenia, forma na muffinki/tartaletki
Racuchy drożdżowe z pomarańczową niespodzianką posypane cukrem pudrem będą py...
Odsłon: 45
Jeżeli w Waszej zamrażarce zapodział się gdzieś szpinak, to przedstawiam Wam...
Odsłon: 215
To proste i szybkie do przygotowania ciasteczka, które zasmakują każdemu.
Odsłon: 38
Racuchy drożdżowe z pomarańczową niespodzianką posypane cukrem pudrem będą py...
Odsłon: 45
Jeżeli w Waszej zamrażarce zapodział się gdzieś szpinak, to przedstawiam Wam...
Odsłon: 215
To proste i szybkie do przygotowania ciasteczka, które zasmakują każdemu.
Odsłon: 38
Składniki
Przygotuj warzywa. Umyj ziemniaki oraz marchewkę dokładnie, a następnie ugotuj je w mundurkach w dwóch osobnych garnkach na średnim ogniu przez około 15 minut. Dodaj soli do gotującej się wody.
Pokrój ogórki kiszone oraz cebulę czerwoną w drobną kostkę. W tym czasie odsącz także kukurydzę oraz fasolę z puszki. Tuńczyka rozdrobnij na drobne części. Jeśli jest z oleju, to odsącz go. Całość składników na sałatkę wymieszaj, kontrolując poziom doprawienia. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Dodaj również posiekanego szczypiorku.
Przygotuj sos majonezowy. Połącz majonez, musztardę i jogurt oraz dodaj przypraw. Wymieszaj sos z warzywami oraz rybą i odstaw do lodówki na 15 minut.
Podane składniki na ciasto połącz i zagnieć. Powinno wyjść kruche ciasto, które za pomocą foremek uformujesz w pyszne ciasto. Ciasta nie musisz formować, aż na sam brzeg formy.
Tak przygotowane tartaletki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złocistego koloru. Po około 15-20 minut sprawdź, czy całość się ścięła. A następnie wyłóż do ostygnięcia, przez około 10 minut.
Rozdrobnij koperek na drobno.
Do przygotowanych tartaletek przełóż schłodzoną sałatkę. Udekoruj ją koperkiem-delikatnie oprószając lub według uznania, dodaj także kiełki rzodkiewki (opcjonalnie, ale świetnie podkręcą smak ostrości potrawy). Tak przygotowane tarlatetki wyglądają bardzo efektownie i zachwycą formą podania.