Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć większość składników tego dania znajdziesz w warzywniaku lub swoim ogrodzie, przepis na to danie pochodzi z kuchni tureckiej. Co sprawia, że ta sałatka ziemniaczana jest najlepsza? Wtedy, gdy jest lekka, choć sycąca, tania, prosta i wegetariańska. Podaj ją samodzielnie, z jajkiem sadzonym, sałatką ze świeżych pomidorów lub daniami z grilla. Do wykonania dania wybierz młode, jędrne ziemniaki o zwartej konsystencji. Całość dopełni aromatyczny sos na bazie oliwy, soku z cytryny i soli.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4721
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4721
Składniki
W garnku z osoloną wodą ugotuj do miękkości ziemniaki w mundurkach. Następnie zostaw je do ostygnięcia, po czym obierz i pokrój w kostkę. Umyj i drobno posiekaj cebulkę ze szczypiorkiem, natkę pietruszki i koperek. Jeśli chcesz wprowadzić odrobinę świeżości, dodaj też listki mięty. Umieść ziemniaki i zieleninę w misce.
W miseczce lub szklance wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możesz dodać także szczyptę mielonego kminu rzymskiego lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Energicznie wymieszaj sos widelcem, przelej do ziemniaków i bardzo dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj od razu lub po 10 minutach chłodzenia w lodówce.