Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na obłędnie pyszne śledzie w sosie salsa. Śledziki są naprawdę bardzo smaczne, więc polecam je przygotować, bo warto. Mówię to ja babcia Ewa wiem że przepis jest dość znany ale może ktoś jeszcze nie robił takich śledzi i przepis mu się przyda.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112811
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 107
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 240
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 371
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 651
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112811
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 107
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 240
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 371
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 651
Składniki
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie. Podczas moczenia zmieniam wodę.
W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki.
W rondelku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2-3 minuty, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję marchew, paprykę, bazylię, oregano, ziele angielskie, listek laurowy, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem około 15 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup, sok z cytryny, sos sojowy, doprawiam i jeszcze przez chwilę podgrzewam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gotowy sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski z sosem. Mieszam i odstawiam na około 2 godziny aby przeszły smakiem. Śledzie w sosie salsa są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa