Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki z pesto to niezwykle orzeźwiająca propozycja na lato. Chrupiące warzywa skąpane w bogatym sosie z oliwy i bazylii to propozycja, która zawładnie sercami wszystkich. Całość jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale również niezwykle zaskakująca. To najlepszy przykład, że kuchnia wegetariańska nie musi być nudna.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3755
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 174
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1304
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3755
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 174
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1304
Składniki
Ogórki umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój je na bardzo cienkie plastry wzdłuż dłuższego boku. Jeśli zależy ci na czasie, możesz też pokroić je na zwykłe plasterki za pomocą tarki do warzyw. Danie straci jedynie na zaskakującym wyglądzie.
Plasterki ogórków umieść na sitku i posyp solą. Zostaw je na co najmniej 15 minut, by oddały nadmiar wody.
Orzechy upraż na suchej patelni przez kilka minut.
Do miski robota kuchennego lub blendera włóż: liście bazylii, parmezan, orzechy, czosnek, sok z cytryny i czarny pieprz. Miksując, dodawaj stopniowo oliwę z oliwek do momentu osiągnięcia pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dopraw pesto do smaku.
Ogórki i pesto przełóż do miski i bardzo dobrze wymieszaj. Warzywa powinny być całe pokryte bazylią. Ogórki z pesto podawaj od razu po przygotowaniu lub w upalne dni – po schłodzeniu w lodówce.