Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka brokułowa z jajkiem należy do moich ulubionych wielkanocnych dań. Jest lekka, łatwa, szybka do przygotowania i smaczna. I w dodatku bardzo ładna, zielono-żółta, zupełnie tak samo, jak nasza cudowna wiosna, dzięki czemu nawiązuje kolorystycznie do świeżości wielkanocnych sałatek. Niemal wszystkie, które dotychczas opisałam na blogu, pozostają w tej samej, zielono-żółtej kolorystyce.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 463
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 803
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 463
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 803
Składniki
Większe różyczki brokuła podziel na pół lub na 4 części, a te najmniejsze pozostaw w całości. Umyj dokładnie, a następnie wrzuć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą. Przykryj garnek i gotuj różyczki przez około 5 minut, czyli do momentu, aż lekko zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Szybko wyłów brokuły łyżką cedzakową na sito, a następnie zanurz warzywa na chwilę w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu różyczki wciąż będą jędrne i zachowają mocno zielony kolor. Jeśli nie przeszkadza Ci chrupiący brokuł, to wystarczy tylko zblanszować różyczki przez minutkę, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie.
Wodę po gotowaniu brokuła wykorzystaj do krótkiego gotowania groszku. Mrożony groszek wystarczy gotować przez 2-3 minutki. Świeży groszek może potrzebować dodatkowo jeszcze 1 lub 2 minut, ale trzeba sprawdzać stopień ugotowania. Bo groszek też ma być jędrny i mocno zielony, więc po odcedzeniu zanurz go na chwilę w bardzo zimnej wodzie.
Młodziutką cukinię umyj i bez obierania pokrój w plasterki o grubości 3-5 milimetrów. Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, a następnie podsmaż plastry cukinii z obu stron na jasnozłoty kolor.
Nie mają się przyrumienić, a tylko lekko zmięknąć. Pod koniec smażenia oprósz je leciutko solą.
Szalotkę obierz z łusek i pokrój w cieniutkie piórka. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki lub ósemki.
Awokado warto przygotować w ostatniej chwili przed ułożeniem i podaniem sałatki, żeby nie ściemniało. Obierz je ze skóry, usuń pestkę, a następnie pokrój owoc w zgrabne plastry.
Na sos – do miseczki wkładaj kolejno: musztardę, zmiażdżony lub roztarty z solą czosnek, odrobinę soli, sok z cytryny, połowę posiekanej natki, oliwę i cukier. Wymieszaj trzepaczką na gładką i dość gęstą emulsję.
Wszystkie składniki sałatki brokułowej układaj w szerokiej i dość płaskiej misce, bo w takim naczyniu najłatwiej ładnie je ułożyć i prezentują się najlepiej. Na koniec polej sosem, starając się rozprowadzić go po całej powierzchni sałatki.
Możesz delikatnie wymieszać, ale prawdę mówiąc sałatka brokułowa najładniej prezentuje się na stole bez mieszania. Dlatego trzeba zadbać o równomierne rozprowadzenie sosu, który powoli przeniknie i pokryje wszystkie składniki sałatki. A reszta wymiesza się już na talerzach.
Sałatka brokułowa z dodatkiem innych zielonych warzyw oraz jajek jest idealną i sprawdzoną propozycją na Wielkanoc. Warto spróbować, bo nie tylko dobrze smakuje, ale i bardzo ładnie wygląda. Smacznego!