Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna sałatka jarzynowa podana w wielkanocnej odsłonie. Prosta dekoracja, efekt świetny, prawdziwie świąteczny.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 290
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 290
Składniki
Marchew i seler dobrze myjemy i wrzucamy nieobrane do garnka z wodą. Wodę lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby się nie rozgotowały ( od 30 do 40 minut, w zależności od wielkości warzyw, przy czym marchew szybciej się gotuje i musimy ją wcześniej wyjąć z garnka).
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłka, por i na koniec wystudzone i obrane marchew i seler również tniemy w kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki.
Całość solimy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez (2 łyżki odkładamy na bok). Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.
Następnie wykładamy sałatkę na półmisek, formujemy owalny kształt i pokrywamy warstwą majonezu. Marchewkę, szczypiorek drobno kroimy. Jajko rozdzielamy na białko i żółtko i siekamy. Układamy wszystko na sałatce. Sałatka „pisanka” gotowa!