Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna sałatka jarzynowa podana w wielkanocnej odsłonie. Prosta dekoracja, efekt świetny, prawdziwie świąteczny.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5687
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8900
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7973
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5473
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5687
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8900
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7973
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5473
Składniki
Marchew i seler dobrze myjemy i wrzucamy nieobrane do garnka z wodą. Wodę lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby się nie rozgotowały ( od 30 do 40 minut, w zależności od wielkości warzyw, przy czym marchew szybciej się gotuje i musimy ją wcześniej wyjąć z garnka).
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłka, por i na koniec wystudzone i obrane marchew i seler również tniemy w kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki.
Całość solimy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez (2 łyżki odkładamy na bok). Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.
Następnie wykładamy sałatkę na półmisek, formujemy owalny kształt i pokrywamy warstwą majonezu. Marchewkę, szczypiorek drobno kroimy. Jajko rozdzielamy na białko i żółtko i siekamy. Układamy wszystko na sałatce. Sałatka „pisanka” gotowa!