Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spotkanie towarzyskie wymaga smakowitej kulinarnej oprawy. Do szybkiej kawy w porze podwieczorku wystarczy zwykle kawałek ciasta. Jeśli jednak planujemy spędzić w miłym gronie kilka godzin, trzeba zadbać o bardziej złożone menu, którego częścią jest zwykle zimny bufet złożony z koreczków, past, kanapek czy sałatek. Gospodarze zwykle stają przed dylematem, jak zaspokoić gusta wszystkich gości. Jaka jest najlepsza sałatka na imprezę? Hit niemal każdego przyjęcia w polskich domach od lat stanowi sałatka Olivier – bardzo podobna do tradycyjnej sałatki jarzynowej, ale wzbogacona o mięsną wkładkę.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 126
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 745
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 126
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 745
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody), obierz ze skorupek i odłóż do wystudzenia. Umyj marchewki i ziemniaki i ugotuj do miękkości (zajmie to około 30 minut) w lekko osolonej wodzie, nie obierając ich ze skórki. Obierz po ugotowaniu. Pokrój w kostkę. Obierz ze skórki ogórki i pokrój w tej samej wielkości kostkę, co warzywa. Pokrój w kostkę mortadelę i cebulę (wraz ze szczypiorkiem), a także oddzielone od żółtek białka. Połącz wszystkie składniki, dodaj odcedzony z zalewy groszek i wymieszaj.
W osobnym naczyniu rozgnieć widelcem żółtka jajek. Wymieszaj je z majonezem i musztardą. Uzyskany sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj sos do sałatki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki.