Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ryżowa z brokułem i tuńczykiem

Sałatka ryżowa z brokułem i tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 524 Ocena: 3930

Dodano:

Odsłon: 919

Kolejna wersja sałatki ryżowej z jajkiem, tuńczykiem, brokułem i sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną czosnku.

Składniki

  • brokuł 1 szt
  • jajka 4 szt
  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • ryż 1 woreczek
  • sos:
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka ryżowa z brokułem i tuńczykiem

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę.
    Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy 2-3 min w osolonym wrzątku, odsączamy i studzimy.
    Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
    Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy widelcem.
    Jajka, tuńczyka, brokuła i ryż przekładamy do salaterki.
    Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym.
    Sos dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
    Najlepiej sałatkę odstawić na kilka godzin żeby "smaki się przegryzły".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń