Zamiast kupować śledzie i je ponownie moczyć skorzystałam z gotowych śledzi w zalewie octowej z jabłkami, ponieważ do przygotowania tej sałatki potrzebne są i jabłka i cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a cebula marynowana jak najbardziej może być użyta:)
Sałatka śledziowa z porem
Składniki
- śledzie marynowane
- 1 duży por
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1-2 jabłka
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Składniki
- śledzie marynowane
- 1 duży por
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1-2 jabłka
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Śledzie wyjmuję z zalewy, kroję w paski. Cebulę i jabłka w półplasterki. Pora dokładnie czyszczę, najpierw kroję na pół, a następnie w plasterki, solę i odstawiam by zmiękł i odciskam z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Groszek osączam na sicie i miksuję ze śmietaną za pomocą blendera. Sos doprawiam solą i pieprzem i polewam sałatkę. Wierzch posypuję posiekanym porem
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 179

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 562

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 610
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 179

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 562

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 610



Składniki
- śledzie marynowane
- 1 duży por
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1-2 jabłka
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Śledzie wyjmuję z zalewy, kroję w paski. Cebulę i jabłka w półplasterki. Pora dokładnie czyszczę, najpierw kroję na pół, a następnie w plasterki, solę i odstawiam by zmiękł i odciskam z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Groszek osączam na sicie i miksuję ze śmietaną za pomocą blendera. Sos doprawiam solą i pieprzem i polewam sałatkę. Wierzch posypuję posiekanym porem