Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka w stylu śródziemnomorskim (na wzór greckiej) doskonała do obiadu, grilla , na przyjęcie i jako samodzielne danie. Jest smaczna, kolorowa i sycąca, pięknie prezentuje się na stole, zawsze robi wrażenie na gościach. Można przyrządzać ją o każdej porze roku , ponieważ skomponowana jest z produktów dostępnych stale w sprzedaży. To jej ogromny walor.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 54
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4351
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 54
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4351
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
Sposób wykonania: Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy, oliwki odsączamy z zalewy. W dużej misce układamy sałaty - lodową porwaną na cząstki lub pokrojoną w kwadraty i listki rukoli. Teraz przekrawamy pomidorki koktajlowe na pół, paprykę przekrojoną , oczyszczoną z pestek i białego miąższu kroimy w paski, cebulę w piórka, ogórki obrane w półplasterki niezbyt cienko. Dodajemy oliwki w całości. Przykrywamy miskę folią spożywczą (nie mieszamy składników), wkładamy do lodówki. Sałatkę polewamy sosem , mieszamy i posypujemy fetą tuż przed wydaniem na stół, inaczej sałata nie będzie chrupiąca, od pomidorów i ogórków podejdzie wodą. Najlepiej sałatkę robić 1/2 godziny przed podaniem na stół, tyle wystarczy aby się lekko schłodziła w lodówce.
Teraz robimy sos. Do słoiczka typu twist wrzucamy wszystkie składniki (czosnek miażdżymy), zakręcamy słoik i mieszamy dokładnie, energicznie potrząsając nim, aż do połączenia składników. Można sos zrobić w szklance i mieszać łyżką lub zmiksować blenderem. Sposób ze słoiczkiem jest szybki i łatwy, a składniki dokładnie połączone. Sos również odstawiamy do lodówki. Fetę kroimy w kostkę lub rozkruszamy palcami i wykładamy na koniec na wierzchu sałatki. Można kupić ser już pokrojony w zalewie i tylko go odsączyć z zalewy. Tuż przed podaniem na stół wyjmujemy wszystko z lodówki. Łączymy warzywa z sosem, mieszamy, na wierzchu układamy fetę i posypujemy listkami bazylii. Sałatka gotowa!
Sałatka grecka to po prostu sałata wiejska - horiatiki. Jest to chyba najbardziej rozpoznawalne danie kuchni greckiej na całym świecie. Nieodmiennie kojarzy się nam z błękitnym niebem, ciepłym morzem i tawerną grecką. Grecy sałatkę komponują z pomidorów, ogórków, zielonej papryki, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, sera feta, oregano i oliwy z oliwek. Nasza sałatka jest nieco zmodyfikowana, choć bardzo przypomina grecką. Jej główną zaletą jest prostota, łatwość wykonania i cudowny smak południa Europy na talerzu.