Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka warstwowa z ryżem, kurczakiem, serem żółtym, jajkami i warzywami. Smacznie i do syta:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9575
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20867
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9575
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20867
Składniki
Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Olej mieszamy z bazylią, oregano, solą pieprzem cytrynowym i słodką papryką. Do przygotowanej marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Następnie smażymy na patelni do miękkości i lekkiego zrumienienia mięsa i odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w małą kostkę. Pomidory /mięsiste o małej zawartości soku/ kroimy razem z ogórkami konserwowymi w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. 2 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką keczupu. Pozostały majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
W salaterce układamy kolejno 1. ryż /1 woreczek/ 2. sos majonezowo-keczupowy 3. starty ser żółty 4. pomidory i ogórki konserwowe 5. ryż /2 woreczek/ 6. połowę sosu majonezowo-jogurtowo-czosnkowego 7. jajka 8. paprykę /trochę odkładamy do dekoracji/ 9. smażony kurczak 10. reszta sosu majonezowo-jogurtowo-czosnkowego 11. posypujemy pozostałą papryką
Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.