Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5446
Dodano: 07.01.2020
Odsłon: 6038
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Olej mieszamy z bazylią, oregano, solą pieprzem cytrynowym i słodką papryką. Do przygotowanej marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Następnie smażymy na patelni do miękkości i lekkiego zrumienienia mięsa i odstawiamy do wystudzenia.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w małą kostkę.
Pomidory /mięsiste o małej zawartości soku/ kroimy razem z ogórkami konserwowymi w kostkę.
Paprykę również kroimy w kostkę.
2 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką keczupu.
Pozostały majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
W salaterce układamy kolejno
1. ryż /1 woreczek/
2. sos majonezowo-keczupowy
3. starty ser żółty
4. pomidory i ogórki konserwowe
5. ryż /2 woreczek/
6. połowę sosu majonezowo-jogurtowo-czosnkowego
7. jajka
8. paprykę /trochę odkładamy do dekoracji/
9. smażony kurczak
10. reszta sosu majonezowo-jogurtowo-czosnkowego
11. posypujemy pozostałą papryką
Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 07 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pysznie sie prezentuje! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 07 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz