Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warstwowa ze schabowym

Sałatka warstwowa ze schabowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 18806

Szybka, smaczna i mimo smażonego kotleta lekka sałatka warstwowa ze świeżymi warzywami, sosem chrzanowym i rzeżuchą.

Składniki

  • kilka liści sałaty lodowej
  • ok. 0,5 pomidora
  • rzeżucha (ilość wg upodobań)
  • 1 kotlet schabowy
  • grzanki z 1 kromki chleba
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka warstwowa ze schabowym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sałatki należy zacząć od przygotowania grzanek jeśli nie mamy gotowych. Ich zrobienie jest bardzo proste. Jedną kromkę chleba (może być dowolny rodzaj pieczywa, nie musi być świeże) posmarowałam z obu stron masłem. Następnie pokroiłam w kostkę i usmażyłam na suchej patelni teflonowej. Usmażone grzanki wysypałam na talerz i przestudziłam. Liście sałaty lodowej umyłam, osuszyłam i porwałam na małe kawałki. Sałatę wrzuciłam do salaterki tworząc pierwszą warstwę sałatki. Pomidora umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Rozłożyłam go równomiernie na sałacie. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z kawałka cytryny. Rzeżuchę posiekałam i poprószyłam nią sałatkę. Użyłam mniej więcej 1,5 łyżki posiekanej rzeżuchy. Jeśli nie macie rzeżuchy można ją zastąpić np. szczypiorkiem. Na to wszystko ułożyłam grzanki z chleba. Kotleta schabowego odgrzałam i przekroiłam na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę kotleta pokroiłam w cienkie paski. Kotleta ułożyłam na grzankach. W filiżance rozmieszałam jogurt, chrzan i szczyptę soli i tak przygotowanym dressingiem polałam sałatkę. Wierzch sałatki posypałam jeszcze posiekaną rzeżuchą. Sałatkę należy zjeść od razu. Przed jedzeniem należy wszystko wymieszać. Jest to porcja dla jednej osoby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń