Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, smaczna i mimo smażonego kotleta lekka sałatka warstwowa ze świeżymi warzywami, sosem chrzanowym i rzeżuchą.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22782
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15179
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4887
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45607
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22782
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15179
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4887
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45607
Składniki
Przygotowanie sałatki należy zacząć od przygotowania grzanek jeśli nie mamy gotowych. Ich zrobienie jest bardzo proste. Jedną kromkę chleba (może być dowolny rodzaj pieczywa, nie musi być świeże) posmarowałam z obu stron masłem. Następnie pokroiłam w kostkę i usmażyłam na suchej patelni teflonowej. Usmażone grzanki wysypałam na talerz i przestudziłam. Liście sałaty lodowej umyłam, osuszyłam i porwałam na małe kawałki. Sałatę wrzuciłam do salaterki tworząc pierwszą warstwę sałatki. Pomidora umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Rozłożyłam go równomiernie na sałacie. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z kawałka cytryny. Rzeżuchę posiekałam i poprószyłam nią sałatkę. Użyłam mniej więcej 1,5 łyżki posiekanej rzeżuchy. Jeśli nie macie rzeżuchy można ją zastąpić np. szczypiorkiem. Na to wszystko ułożyłam grzanki z chleba. Kotleta schabowego odgrzałam i przekroiłam na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę kotleta pokroiłam w cienkie paski. Kotleta ułożyłam na grzankach. W filiżance rozmieszałam jogurt, chrzan i szczyptę soli i tak przygotowanym dressingiem polałam sałatkę. Wierzch sałatki posypałam jeszcze posiekaną rzeżuchą. Sałatkę należy zjeść od razu. Przed jedzeniem należy wszystko wymieszać. Jest to porcja dla jednej osoby.