Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4812

Dodano:

Odsłon: 2124

Arabska sałatka z bobu - bardzo smaczna! Koniecznie trzeba spróbować!

Składniki

  • 1 kilogram świeżego, młodego bobu (poza sezonem można użyć mrożonego, ale efekt nie jest już tak spektakularny)
  • 1-2 cytryny (zależnie od wielkości) – do wyciśnięcia soku
  • 2 garście listków świeżej mięty pokrojone w paski
  • 1 czerwona cebula (średnia) drobno posiekana
  • 2 garście tartej bułki (może być bezglutenowa, jeśli ktoś glutenu unika)
  • około 350-400 g. gęstego jogurtu naturalnego
  • dobra oliwa z oliwek
  • kopiasta łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • szczypta płatków chili
  • sól morska lub kamienna
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z bobu

Przygotowanie

  1. Najpierw ugotowałam bób w sporej ilości wrzącej, osolonej wody. Nie wolno go rozgotować – ma być jędrny! Po odcedzeniu wystudziłam go nieco i nasiona obrałam z łupinek. Kilogram bobu to może się wydawać dużo, ale po obraniu (i wyjedzeniu podczas obierania) zostaje nie taka znów wielka kupka. Tym razem zaciskałam zęby i naprawdę zjadłam tylko kilka ziaren, ale jeśli nie potrafisz się opanować, koniecznie ugotuj więcej bobu!

  2. Obrane z łupinek nasiona polałam marynatą z soku z jednej cytryny (moje cytryny są duże) i oliwy w proporcji 1 : 3, a także dodałam pieprz, jeszcze odrobinę soli i połowę pokrojonej mięty. Zostawiłam do macerowania na jakieś 2 godziny, można też wstawić bób do lodówki na noc.

  3. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy i na niedużym ogniu dusiłam cebulę. Gdy nieco zmiękła, posypałam ją kuminem i chili i dalej przesmażałam, mieszając, aż całość zaczęła lekko się rumienić i wydzielać piękny aromat. Wtedy dodałam bułkę tartą i kontynuowałam smażenie do czasu, aż posypka stała się złocista i chrupiąca. Przyprawiłam ją jeszcze pieprzem i odrobiną soli. Uwaga, trzeba mieszać, żeby się nie spaliło!

  4. Na bardzo dużym talerzu rozsmarowałam jogurt. Zamarynowany w sosie bób wymieszałam z resztą mięty i wyłożyłam go na talerz z jogurtem, zaczynając od środka, równą warstwą, ale zostawiając wolne jakieś 3 centymetry od brzegu talerza. Na środku warstwy bobu usypałam kopczyk z chrupiącej, aromatycznej posypki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 08 września 2016 Uwielbiam bób SMAKOWITE zdjęcia :-) paluch zostawiony

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń