Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na lekką, smaczną i pożywną sałatkę z szynką prosciutto, mozzarellą oraz świeżymi figami, które są niskokaloryczne oraz posiadają wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w nich wapń, potas, magnez, miedź, witaminy z grupy B, sporą dawkę błonnika oraz cenne fitosterole. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest idealna na lekką i pożywną przekąskę lub danie gównie. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa.
Składniki
Świeże figi kroimy w ćwiartki lub póćwiartki. Ser mozzarella odsączamy z zalewy. Na talerzach układamy liście rukoli, pokrojone figi, kulki mozzarelli oraz kawałki szynki prosciutto.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy i musztardę francuską, dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, a wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi.
Orzeszki piniowe możecie lekko uprażyć (na suchej patelni lub w piekarniku). Prażenie nada im bardziej wyrazisty smak oraz wydobędzie piękny aromat. Sałatkę możecie urozmaicić także pomidorkami koktajlowymi.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W LUNCHBOXIE Jeśli sałatkę przygotowujecie w lunch boxie, to spakujcie osobno sos winegret (np. w małym słoiczku) i dodajcie do pozostałych składników dopiero przez konsumpcją.