Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na lekką, smaczną i pożywną sałatkę z szynką prosciutto, mozzarellą oraz świeżymi figami, które są niskokaloryczne oraz posiadają wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w nich wapń, potas, magnez, miedź, witaminy z grupy B, sporą dawkę błonnika oraz cenne fitosterole. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest idealna na lekką i pożywną przekąskę lub danie gównie. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Składniki
Świeże figi kroimy w ćwiartki lub póćwiartki. Ser mozzarella odsączamy z zalewy. Na talerzach układamy liście rukoli, pokrojone figi, kulki mozzarelli oraz kawałki szynki prosciutto.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy i musztardę francuską, dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, a wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi.
Orzeszki piniowe możecie lekko uprażyć (na suchej patelni lub w piekarniku). Prażenie nada im bardziej wyrazisty smak oraz wydobędzie piękny aromat. Sałatkę możecie urozmaicić także pomidorkami koktajlowymi.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W LUNCHBOXIE Jeśli sałatkę przygotowujecie w lunch boxie, to spakujcie osobno sos winegret (np. w małym słoiczku) i dodajcie do pozostałych składników dopiero przez konsumpcją.