Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki warzywne to nieodzowny, bo bardzo zdrowy dodatek do dań obiadowych czy mięs z grilla. Aby uniknąć w kuchni monotonii, korzystaj z bogactwa dostępnych latem warzyw, ale też przygotowuj je na rozmaite sposoby. Wykorzystuj warzywa surowe, gotowane na parze, pieczone, grillowane. Sałatka z grillowanych warzyw z dodatkiem sera typu feta to kompozycja, która sprawdzi się nawet jako samodzielny, pożywny, a przy tym bardzo smaczny posiłek.
Polecam.
Odsłon: 799
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Polecam.
Odsłon: 799
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Składniki
Pokrój bakłażana w półplasterki i dość obficie oprósz solą. Dzięki temu nie będzie gorzkawy. Odłóż na kilkanaście minut, po czym osusz plastry bakłażana ręcznikiem papierowym, ścierając z nich nadmiar soli.
Pokrój pomidory na cząstki. Usuń z papryki gniazdo nasienne i także pokrój ją na niewielkie kawałki. Tak przygotowane warzywa wyłóż wraz z bakłażanem na aluminiową tackę. Skrop oliwą i posyp ziołami. Pomidory i paprykę możesz też odrobinę posolić.
Do grillowania warzyw możesz użyć grilla lub piekarnika z opcją grilla, rozgrzanego do 180°C. W każdym przypadku grilluj warzywa przez około 20 minut. W połowie tego czasu obróć na drugą stronę.
Zgrillowane warzywa połącz w misce. Dodaj do nich pokrojony w kostkę ser feta, pokrojoną w półkrążki cebulę oraz rukolę.
W osobnym naczyniu połącz sok z cytryny z 2-3 łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sos do sałatki z grillowanych warzyw, dopraw pieprzem i wymieszaj.