Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kiszonych ogórków to zdrowa propozycja dodatku do dań mięsnych. Słodko-słona zalewa łączy ze sobą wszystkie składniki w jedną całość. Nie jest ona także mocno kwaśna, a octu prawie w ogóle nie czuć. Danie jest dość proste w przygotowaniu. Wyjątkowym smakiem kiszonek można cieszyć się już po kilku dniach od pasteryzacji.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 17
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 17
Składniki
Wszystkie warzywa umyj. Ogórki pokrój na plasterki, a następnie w kostkę. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w ósemki, a następnie w plasterki. Cebulę bardzo cienko poszatkuj na piórka. Czosnek obierz.
Duży słoik lub kilka mniejszych wysterylizuj. Na dnie połóż równomiernie czosnek i koperek, a także drobno posiekaną papryczkę. Na to powkładaj pozostałe warzywa, wymieszane ze sobą. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru i soli. Mieszaj do ich rozpuszczenia. Zdejmij mieszaninę z ognia i wlej ocet.
Gorącą marynatą zalej warzywa w słoikach, aż będą całkowicie pod powierzchnią płynu. Na wierzch wlej odrobinę oleju. Słoiki zakręć i włóż do garnka. Zalej słoiki wodą do ok. połowy ich wysokości. Pasteryzuj je przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu.
Wyjmij słoiki i ostudź. Sałatka z kiszonych ogórków jest gotowa do spożycia już po 2-3 dniach, ale najlepiej smakuje po ok. 2-3 tygodniach. Sałatkę podawaj posypaną siekanym szczypiorkiem.