Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałą odmianą jest połączenie kurczaka z truskawkami.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1153
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1153
Składniki
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i natrzeć delikatnie przyprawami – papryką, solą – po czym usmażyć na patelni albo na grillu. Powinny być brązowe z obu stron i aromatyczne.
Oderwać szypułki od truskawek i dokładnie umyć owoce. Pokroić. Większe egzemplarze można pokroić na połówki, mniejsze na ćwiartki. Wrzucić do miski. Awokado przeciąć na pół, wydobyć pestkę, a następnie pokroić zielony miąższ na kawałki.
Fetę pokroić w kostki. Roszponkę umyć i usunąć ewentualne nadgniłe listki. Chili umyć, przekroić na pół i usunąć z niego pestki oraz pokroić na drobne kawałeczki. Sałatę należy rozłożyć na szerokim półmisku. Truskawkę, fetę oraz awokado pomieszać ze sobą i ułożyć na zieleninie.
Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą w miseczce, a następnie skropić sosem sałatę. Posypać ją dodatkowo chili, rozmarynem, skórką z limonki oraz pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski i ułożyć na pozostałych składnikach. Podawać. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem pszennym.