Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, soczystą i pożywną sałatkę ze smażonymi kawałkami łososia, melonem Galia, ogórkiem oraz prażonymi ziarnami słonecznika. To świetny pomysł na lekką i pożywną przekąskę lub danie gównie, które idealnie sprawdzi się w upalne dni. Wszystkie jej składniki otula lekko słodki sos vinegret.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5009
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1872
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5009
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1872
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Składniki
Oczyszczony filet z łososia kroimy na mniejsze porcje, które oprószamy solą oraz pieprzem. Kawałki ryby smażymy na rozgrzanej oliwie po około 1,5 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Miąższ melona kroimy na mniejsze kawałki lub wydrążamy je za pomocą małej foremki. Ogórki kroimy w plastry. Na talerze wykładamy liście rukoli oraz sałaty rzymskiej oraz pokrojonego melona, ogórka i kawałki usmażonego łososia.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, miód oraz dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem. Wierzch posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W LUNCHBOXIE Jeśli sałatkę przygotowujecie w lunch boxie, to spakujcie osobno sos (np. w małym słoiczku) i dodajcie do pozostałych składników dopiero przez konsumpcją.