Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka jarzynowa (na bazie warzyw korzeniowych) to w Polsce obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Nie wszyscy jednak ją jej entuzjastami. Przeciwnicy najczęściej są zdania, że jest zbyt mdła. Można temu łatwo zaradzić – wystarczy dodać odrobinę musztardy. Albo pora. Jarzynowa sałatka z pora wciąż ma swój klasyczny charakter, ale zyskuje bardziej wyrazisty smak.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8663
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8663
Składniki
Umyj dokładnie marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Nie obieraj ich ze skórki – dzięki temu warzywa będą bardziej jędrne i zachowają więcej cennych składników. Ugotuj pod przykryciem do miękkości (potrwa to około 30 minut) w osolonej wodzie. Wyjmij warzywa z wody i odłóż do wystudzenia.
Ugotuj jajka na twardo – gotuj około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Obierz jajka ze skorupek nim wystygną. Odłóż do wystudzenia.
Odcedź groszek z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Z białej części pora wytnij słupek ważący około 50 g. Pokrój go dość drobno, umieść w sitku i przelej wrzątkiem. Odetnij końcówki ogórków i pokrój je w drobną kostkę. Obierz jabłko, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w kostkę tak, jak ogórki.
Obierz warzywa i pokrój wszystkie w podobnej wielkości kostkę. W tej samej wielkości kostkę pokrój jajka.
Umieść wszystkie składniki w misce. Dodaj do nich majonez i wymieszaj. Jeśli sałatka wyda Ci się zbyt sucha, dodaj więcej majonezu. Stopniowo doprawiaj ją do smaku solą i pieprzem. Początkowo smak sałatki może wydawać się mało wyrazisty – odstaw ją na co najmniej 2-3 godziny do lodówki (w tym czasie „przegryzą” się smaki) i ponownie sprawdź, czy wymaga doprawienia. Przechowuj sałatkę w chłodnym miejscu.