Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z ryżem i papryką to jeden z tych przepisów, który zawsze się sprawdza. Możesz ją podać do obiadu, a także do kolacji. Świetnie sprawdzi się na domowych imprezach. Kremowa konsystencja ryżu doskonale łączy się z chrupiącą papryką i świetnie dobranymi dodatkami.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8438
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 518
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8438
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 518
Składniki
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wystudź go całkowicie.
Jajka ugotuj na twardo (ok. 9-10 minut), ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Szynkę konserwową pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę oczyść z nasion i również pokrój w kostkę. Ogórka nie obieraj, dobrze go umyj i osusz. Następnie pokrój w paseczki.
Pora pokrój w plasterki lub półplasterki, tylko białą i jasnozieloną część. Jeśli lubisz łagodniejszy smak, przelej go wrzątkiem lub zasyp szczyptą soli, wygnieć dłonią i odstaw na kilka minut, a następnie opłucz. Tak samo zrób z małą czerwoną cebulą.
W dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki. Dodaj kukurydzę, odsączając ją z zalewy. Dodaj majonez, śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
Sałatka z ryżem i papryką najlepsza jest po schłodzeniu.