Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka ziemniaczana z owocami morza

sałatka ziemniaczana z owocami morza

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 3011

Dodano:

Odsłon: 408

Ziemniaki, oliwki, papryka i mieszanka owoców morza, ta sałatka smakuje wyśmienicie....

Składniki

  • mieszanka owoców morza w zalewie (lub mrożone) - 200 g
  • ziemniaki sałatkowe - 500 g
  • papryka konserwowa - 1 szt
  • zielone oliwki - 2-3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • czosnek - 1 ząbek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
sałatka ziemniaczana z owocami morza

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w mundurkach do miękkości, odcedzić, ostudzić, pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w paski.

  2. Owoce morza odsączyć z zalewy. Można użyć mrożoną mieszankę owoców morza. Wtedy należy je krótko obgotować w osolonym wrzątku lub usmażyć na łyżce oliwy, ostudzić.

  3. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę cytrynową, natkę pietruszki, sól i pieprz.

  4. W misce połączyć pokrojone ziemniaki, paski papryki, oliwki i owoce morza. Polać sosem, wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń